Els hospitals barcelonins segueixen treballant sense treva per fer front a la cinquena onada del coronavirus. Diuen que han notat una baixada pel que fa a les hospitalitzacions per covid, però alerten que les UCI continuen pràcticament plenes.

De fet, la doctora Juana Flores, adjunta a la direcció de l’Àrea Assistencial i Mèdica de l’Hospital del Mar, explica que encara estan sobrepassats i que han hagut de cancel·lar operacions: “Els ingressos a la UCI continuen augmentant i estem en una situació molt difícil. Fins i tot necessitem ajuda externa, d’altres hospitals”.

A l’Hospital de Bellvitge també avisen que els crítics encara van de pujada. La doctora Beatriz Rosón, adjunta a la direcció d’aquest hospital, tem que aviat hagin de posposar activitat quirúrgica no urgent: “La nostra UCI està molt tensionada, estem plens”.

“És la segona pitjor onada”

El doctor Miquel Sánchez, director d’Urgències de l’Hospital Clínic assegura que, excloent la primera onada, aquesta és la segona pitjor “tant pel volum de malalts com pel ritme d’arribada d’ingressos” i afegeix: “Hem tingut dies molt durs”.

La doctora María José Abadías, subdirectora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron, coincideix en què la situació a les UCI és complicada: “Encara no hem pogut desescalar cap dispositiu”. Tot i això, comencen a notar un lleu descens que esperen que els doni una mica d’aire aviat.

L’onada amb més dones embarassades crítiques

Aquesta cinquena onada ha estat diferent a la resta. D’una banda perquè ha estat inesperada, ja que hi havia gran part de la població vacunada. També perquè ha afectat gent molt jove i dones embarassades.

Abadías també posa de relleu que han hagut de destinar una unitat completa a dones embarassades: “Les hem de tractar com un col·lectiu de risc. Hem arribat a tenir ingressades crítiques a 10 o 12 dones embarassades simultàniament, de 20 o 30 anys”.

L’única solució: la vacuna

Els hospitals de la ciutat encara no veuen la llum al final del túnel. Quan encara no ha acabat la cinquena onada, alguns epidemiòlegs ja parlen de la sisena i els professionals sanitaris insisteixen que cal evitar que segueixin augmentant els contagis.

Els diversos centres sanitaris de Barcelona coincideixen que l’única manera d’evitar omplir les UCI és la vacuna i demanen a la ciutadania que completi la pauta encara que sigui estiu.