El curs escolar ha començat de la mateixa manera que es va acabar, o fins i tot pitjor. Cada cop són més les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) i les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) de Barcelona que es queixen per la calor insuportable que fa a les aules. De fet, més d’un centenar, i també algunes direccions de centres, han subscrit un manifest adreçat al Consorci d’Educació de Barcelona en què reclamen “mesures urgents” a les aules i també als patis, i un pla per instal·lar sistemes de renovació d’aire a totes les escoles de la ciutat.

Més de 32 graus a l’aula

Aquest mateix matí, en una de les aules de l’Institut Maria Espinalt, al Poblenou, el termòmetre marcava 32,2 ºC. Tot i ser un edifici nou, fa molta calor, sobretot al pis de dalt, on malgrat tenir les finestres obertes a classe, no s’ha baixat dels 30 graus en tot aquest dimecres. No és un cas aïllat. Ben a prop, a l’Escola Arenal de Llevant, el termòmetre s’ha enfilat fins als 30,1 ºC. També ha superat els 30 ºC a l’Escola Auró, a l’Eixample (31,3 ºC). Aquest centre, a més, ha rebut la visita de membres del Consorci per mesurar les temperatures al centre.

El termòmetre marca la temperatura de 31,3 ºC en una aula de l’Escola Auró

La presidenta de l’aFFaC, Belén Tascón, recorda que el Consorci és qui té la competència i qui ha de garantir el confort tèrmic dels centres educatius. En aquest sentit, comparteixen la necessitat d’aplicar criteris de sostenibilitat als centres, però alerten que cal actuar de manera immediata. En aquest sentit, la USTEC-STEs reclama que si es vol avançar el calendari “és urgent adaptar els centres”, i recorda que “la legislació de riscos laborals no permet treballar per sobre dels 27 ºC”.

Temperatures record a les aules: fer classe a 40 ºC

Els signants del manifest afirmen que la comunitat educativa “pateix situacions constants de risc per a la seva seguretat i salut”, i afirmen que “en alguns centres també s’han produït lipotímies o cops de calor” per les temperatures extremes. De fet, aquest inici del curs, una setmana abans de l’habitual, ha anat acompanyat de temperatures record a l’aula, fins i tot més altes que les registrades al juny. A l’Escola Auró asseguren que aquest dimarts s’han superat els 40 ºC a les classes. La denúncia la feien a Twitter, i no és l’única que s’ha publicat: “Les criatures, com pollastres a l’ast”, critica una mare a les xarxes socials.

Actuació prioritària a 15 escoles de Barcelona

El Consorci d’Educació de Barcelona ja té detectades una quarentena d’escoles i instituts on a finals del curs passat s’havien superat els 30 graus, molt per sobre de la normativa, que situa la temperatura de confort en un màxim de 27 graus. Arran d’això es va activar una actuació prioritària a 15 centres educatius per analitzar les mancances tècniques i aplicar mesures per pal·liar la calor. El pla de xoc prioritza la ventilació creuada natural i, si no és suficient, es valora la instal·lació de ventiladors. L’aire condicionat es reserva per a casos excepcionals.

També el Departament d’Educació recorda que en les properes setmanes presentarà un pla d’emergència climàtica que servirà per localitzar els centres amb risc de temperatures extremes i adequar els espais i edificis sota criteris sostenibles.