L’avançament del curs escolar ha causat un canvi en l’horari del professorat: durant tot el mes de setembre, del 5 al 30, fan jornada intensiva i pleguen a les 13 h. Alguns nens també marxen a aquesta hora però d’altres, els que es queden a dinar, pleguen a dos quarts de cinc de la tarda. Es queden a l’escola i s’ha de cobrir la franja horària de 15.30 a 16.30 h fent activitats extraescolars fins a l’hora habitual de recollida.

Aquesta hora de més ha donat molts maldecaps a escala organitzativa a les AFA, que són les que s’encarreguen de planificar aquestes activitats fora de l’horari lectiu. “Tot ha esdevingut sense una planificació mínima”, diu Jesús Sánchez Tenedor, president de l’AFA de l’Escola Pau Casals de Gràcia. “Si canvien les normes del joc s’ha de planificar, bàsicament perquè una decisió com aquesta després té repercussió en forma de contractes, d’horaris, d’agendes… i això no es pot improvisar d’un mes cap a l’altre”. Aquestes activitats són bàsicament de lleure i són voluntàries i gratuïtes, finançades per la Generalitat, mentre que l’escola cedeix l’espai.

Costa trobar monitors per cobrir l’hora de la tarda

Normalment les AFA organitzaven un casal els primers dies del mes, de l’1 al 12 de setembre, abans que comencés l’escola. Ara només han de cobrir una hora a la tarda i, segons explica Mònica Gatell, coordinadora d’extraescolars de l’Escola Pau Casals, això ha generat un problema. “Ens ha costat moltíssim trobar monitors, no tots poden allargar aquesta hora després del menjador, hem hagut de buscar reforços fora i costa molt trobar gent que vulgui treballar una sola hora a la tarda durant un mes”.

Segons l’associació de familiars de la mateixa escola, el primer dia de curs un 80 % dels nens s’han quedat a fer les activitats de tarda, una xifra molt similar a la d’altres centres de l’entorn. D’altra banda, no han sabut quants nens es quedarien fins a últim moment perquè primer s’havia d’informar les famílies i esperar que els notifiquessin la decisió. Això ha complicat encara més l’organització perquè fins a l’últim moment no sabien quants monitors haurien de contractar.