què és diada catalunya significat

La Diada 2023 és la festa nacional de Catalunya i és una festivitat que se celebra cada 11 de setembre. Amb motiu d’aquest dia, s’organitzen diversos actes institucionals i manifestacions i, a més, és festa al conjunt de Catalunya. Per què és tan important l’Onze de Setembre en el nostre calendari? Quin significat té? A continuació t’expliquem què és la Diada 2023 i per què se celebra.

Què és la Diada 2023?

La Diada Nacional de Catalunya se celebra per commemorar la fi de la Guerra de Successió del 1714. L’11 de setembre del 1714 es va produir la darrera defensa de Barcelona després de 14 mesos de setge davant el duc de Berwick.

De fet, en la Diada es commemora una derrota en què es van perdre les llibertats del país.

Per què se celebra la Diada Nacional?

La festa nacional va començar a commemorar-se el 1886, amb un caire més cultural i no tan polític com ho és ara. La festa la va iniciar un sector de Centre Català i es va fer a l’església de Santa Maria del Mar. Allà es va celebrar un funeral per recordar els difunts barcelonins morts contra les tropes borbòniques del 1714.

La data es va convertir en una jornada de defensa dels drets i les llibertats. Alhora, l’Onze de Setembre s’ha convertit en una reivindicació de la identitat pròpia de Catalunya.

Un dia amb caràcter polític

La festivitat va començar a agafar més força i més ressò a partir de les manifestacions multitudinàries —des del 2010 fins als darrers anys—, amb més d’un milió de persones que van sortir al carrer.

Què vols saber de la Diada 2023 a Catalunya?