Ginguetes desconfinament platja
Foto: Xavi Calvo

L’Ajuntament de Barcelona fa cada any una subhasta per adjudicar la gestió dels xiringuitos de la platja i altres serveis com les gandules o la guingueta de gelats durant la temporada d’estiu (de març a novembre). En funció de la platja on es troba el xiringuito, el preu de sortida pot variar i va des dels 49.000 € de la Nova Mar Bella fins als 327.000 € de la de Sant Miquel, quantitats que els operadors poden apujar molt més per aconseguir-les.

Per a la temporada 2022, el consistori ha rebut 83 ofertes per aconseguir alguna de les 19 guinguetes que s’han ofert. Del total, només dues s’han acollit a la pròrroga i seguiran un any més. L’únic xiringuito que no ha rebut cap oferta és el de la platja del Llevant, que ja no és a la sorra. El preu de sortida del servei de gandules oscil·la entre els 65.000 i 71.000 €, mentre que la guingueta de gelats surt per 4.900 €. L’adjudicació del servei dona dret a dos anys més dos de pròrroga opcionals.

En una compareixença a la Comissió d’Urbanisme, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha dit que “la subhasta ha funcionat” i que el model busca “garantir un bon servei i ajudar a conservar les platges”. El consistori argumenta que els gestors coneixen l’impacte que la situació actual té en els negocis i que poden presentar l’oferta pertinent. Per valorar-les, es tenen en compte criteris socials i de servei (65 %) i també econòmics (35 %).

La subhasta, en el punt de mira

Tots els grups de l’oposició, com també fa el Gremi de Restauració, han qüestionat que la subhasta sigui el millor sistema per adjudicar la gestió dels xiringuitos de la platja i han reclamat un canvi de model. “Incentiva l’encariment del cànon [preu de sortida] i fa inviable el negoci”, ha afirmat Óscar Ramírez (PP). Els grups han alertat que aquest sistema pot repercutir en el preu dels productes i els sous dels treballadors.

Badia ha rebatut les crítiques de l’oposició assegurant que les guinguetes de la platja de Barcelona ofereixen “un servei de qualitat”. Tot i això, ha admès que els preus que es paguen per aconseguir un xiringuito “són molt elevats” i que en algun cas poden multiplicar per quatre el preu de sortida. Segons el gremi, la temporada 2019 un operador va arribar a pagar 700.000 € pel xiringuito de Sant Sebastià.

El gremi vol una bonificació del 75 %

La subhasta és pel Gremi de Restauració un model que prioritza el preu i no la qualitat. Per això, demana que s’estableixi un topall a l’oferta econòmica que puguin fer els operadors i que es valori més la proposta gastronòmica. També reclama que per al 2022 es mantingui la bonificació del 75 % del cànon, tal com es va fer els anys 2020 i 2021 per la pandèmia i que segueix vigent en el cas de les terrasses de bars i restaurants.

Fonts municipals remarquen que no es pot comparar la situació de les guinguetes amb la de les terrasses, ja que les bonificacions en aquest cas s’apliquen a un àmbit concret (la terrassa) i no a tot el local.