La mort de l’arquitecte Oriol Bohigas als 95 anys ha generat una allau de missatges de condol i de reconeixement d’aquesta figura cabdal per entendre la transformació de Barcelona de les últimes dècades. Un reconeixement que arriba des de tots els àmbits, tant des de l’Ajuntament de Barcelona, on Bohigas va treballar al costat dels alcaldes Narcís Serra i Pasqual Maragall, com també del món de l’arquitectura i de la cultura, al qual també va estar estretament vinculat.

“Un home excepcional que estimava profundament Barcelona”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha referit a Bohigas com “un home excepcional que estimava profundament Barcelona, i a qui la ciutat no oblidarà mai”. A banda de la seva vessant com a arquitecte i regidor de l’Ajuntament, Colau l’ha definit com “un intel·lectual, un home de cultura, molt modern, un home valent, d’idees noves i que va representar el millor urbanisme democràtic”. “Representa la millor Barcelona”, ha assegurat l’alcaldessa.

També el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat a Twitter la figura de Bohigas, a qui ha qualificat de visionari i d’arquitecte d’arquitecte.

La tinenta d’alcalde Janet Sanz destaca a Twitter que “Barcelona no seria la ciutat que és avui sense Oriol Bohigas”. Considera que el llegat de l’arquitecte va més enllà de la transformació urbana i arquitectònica i que és “una manera d’entendre la ciutat”. I el president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, assegura que és “molt més que gran arquitecte i urbanista”.

També l’exalcalde Xavier Trias recorda en una piulada el llegat de Bohigas. “Marxa el pare de la Barcelona moderna”, es lamenta.

Cristina Maragall, la filla de Pasqual Maragall, exalcalde de Barcelona, també s’ha acomiadat de Bohigas en una piulada i ha enviat una abraçada a la seva dona, la també arquitecta Beth Galí.

La cultura barcelonina s’acomiada de Bohigas

El grup editorial Edicions 62, del qual Bohigas va ser fundador i president, també ha lamentat la mort de l’arquitecte. Un missatge de condol al qual també s’ha sumat l’Ateneu Barcelonès, entitat que va presidir entre el 2003 i el 2011.