La cantant Núria Feliu ha mort als 80 anys. Feliu estava delicada de salut arran d’un ictus cerebral que va tenir a principis del 2021, i del qual es recuperava molt lentament. De fet, el dia que va fer 80 anys, el 21 de setembre, no va poder celebrar-ho públicament, com a ella li hauria agradat. Tampoc no va poder participar aquest gener en la inauguració de l’exposició “Núria Feliu. Ja us he reconegut”, del fotògraf Josep Vicens, a la Biblioteca Francesc Candel, sobre la seva trajectòria artística.

De l’Orfeó Canigó a recórrer mig món

Núria Feliu va néixer el 21 de setembre del 1941 a la plaça Vella (ara plaça d’Osca), al barri de Sants. Va començar a estudiar piano i solfeig amb només set anys. Gràcies a aquestes coneixements musicals, uns anys més tard va entrar a cantar a l’Orfeó Canigó de Sants, on també va començar a fer teatre. Justament va ser en una de les representacions que va fer al Teatre Experimental Català quan algú la va veure cantar, li van fer una prova a la discogràfica Edigsa i va publicar el seu primer disc ‘Anirem tots cap al cel’ (1965). Un any més tard, el 1966, li van concedir el premi a la millor cantant d’Espanya.

A partir d’aquí la seva carrera va ser apoteòsica. Va actuar al Waldorf Astòria de Nova York amb el pianista Tete Montoliu, amb qui va assolir el reconeixement internacional, i va recórrer els escenaris de tot Europa i l’Amèrica Llatina. Feliu es va atrevir amb tots els gèneres musicals, boleros, cuplets, el jazz, el blues, o la cançó tradicional, i va demostrar que “en català es pot cantar tot”. Ho demostren la cinquantena de discos que va publicar i les més de 500 cançons que té enregistrades.

L’any 1976 va rebre el Premi de Cultura Popular concedit pel Ministeri de Cultura pel seu disc ‘Cançons d’Apel·les Mestres’, el 1985 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2008, la Medalla d’Honor de Barcelona.

Una santsenca universal 

Tot i la seva intensa trajectòria artística, Núria Feliu va estar sempre molt vinculada al barri de Sants, on va viure des de petita. La cantant va participar activament en el teixit associatiu del barri i, fins i tot, va fer-se una geganta amb el seu nom, que després va cedir al districte de Sants-Montjuïc.

Homenatge diumenge 24 de juliol al Saló de Plens del Districte de Sants

El proper diumenge 24 de juliol, a partir de les 11 h del matí i fins a les 19 h el Saló de Plens de la seu del Districte, al carrer Creu Coberta, 104, obrirà les seves portes com a capella ardent perquè els santsencs i santsenques i tothom qui ho desitgi pugui donar el seu darrer adeu a la cantant.

Fonts del Districte informen que l’acte de comiat, amb els veïns i entitats de Sants, serà a l’Església de Santa Maria de Sants, a la plaça de Bonet i Muixi, el mateix diumenge a les 20 h.