Aquest conveni de col·laboració se sotmetrà a l’aprovació del Consell d’Administració de l’ACA aquest dijous. L’agència s’ha compromès a aportar un finançament màxim de 4,5 milions d’euros, en funció de l’aigua que s’hagi de tractar i de com evolucioni la situació de prealerta actual.

Segons ha explicat Marta Subirà, secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, l’activació de la  depuradora del Llobregat (actualment pràcticament en desús) permetrà aportar una aigua de “gran qualitat” al riu Llobregat que, en situació de normalitat, servirà per crear una barrera contra la infiltració d’aigua salina als aqüífers d’aquesta part del delta, enlloc d’abocar-la al mar com fins ara.  En cas de prealerta (com l’actual) o d’alerta, l’aigua de la depuradora també servirà per usos agrícoles, ambientals o municipals. I si s’arriba a una situació d’excepcionalitat o emergència, aquesta aigua del terciari es farà arribar fins a Molins de Rei, a través de canalitzacions ja existents, perquè pugui ser potabilitzada i utilitzada pel consum de boca. Això vol dir que, un cop a ple rendiment, aquesta instal·lació pot arribar a produir fins a 2 m3/s, és a dir, el consum equivalent d’aigua per una població propera al milió d’habitants.

Embassaments al 44 % i situació d’alerta per l’abril 

Actualment els embassaments catalans es troben al 44 % de la seva capacitat i, si no plou, es podria decretar l’alerta el proper mes d’abril. Tot i això, el director de l’ACA, Jordi Agustí, ha explicat que amb la millora de les infraestructures d’aquests últims anys la situació d’alerta es podria allargar sense arribar a l’excepcionalitat fins després de l’estiu o, fins i tot, a la tardor, encara que no hi haguessin precipitacions.