Finalment l’esperat judici als 10 presumptes membres de la cèl·lula gihadista -desarticulada el 2015 i autodenominada Fraternitat Islàmica, grup per a la predicació del Gihad-, s’ha hagut de ajornar una setmana perquè l’advocat d’un dels acusats, Lahcen Zamzami, pogués preparar la defensa. Segons l’advocat d’ofici, se li va notificar que es faria càrrec de la defensa del presumpte gihadista el passat dia 15 de gener i que, per error, pensava que el judici es faria al febrer. De fet aquest ha començat tres hores tard perquè la sala ha hagut de contactar telefònicament amb el lletrat perquè aquest no feia acte de presència. 

En el judici els integrants de la cèl·lula,  s’enfronten, a petició del fiscal, a penes d’entre set i 19 anys de presó. Entre els acusats hi ha diversos espanyols i un brasiler. Segons l’acusació de l’Estat,  el principal instigador és Antonio Sàez Martínez, àlies “Aali”, per a qui, juntament amb els marroquins Lahcen Zamzami i Rida Hazem, acusats dels delictes d’integració i col·laboració amb organització terrorista, se sol·licita 19 anys de reclusió. La cèl·lula va ser desarticulada arran de l’operació policial Caront,  i el fiscal argumenta que seguia una estructura piramidal.

Possible delació

Segons la investigació del ministeri públic, la cèl·lula va aturar l’activitat el novembre del 2014 després d’una informació que, diuen, els va fer arribar un policia i, segons la qual, els Mossos d’Esquadra estaven investigant les activitats de la cèl·lula i tenia previst detenir-ne alguns membres. Això va marcar una crisi de confiança entre els Mossos i la Policia Nacional. 

El Parlament i una comissaria del Mossos

Els primers mesos del 2015 la cèl·lula va començar a preparar, segons insisteix la fiscalia, feines de selecció i vigilància així com la “valoració dels mètodes adequats” per portar a terme atemptats a Barcelona. Es van fer estudis fotogràfics del Parlament de Catalunya i de la comissaria dels Mossos d’Esquadra a la plaça d’Espanya, i també van mostrar interès a atemptar a l’Hotel Arts, al Port Olímpic. Un altre dels objectius -diu la fiscalia- era atacar una sinagoga al carrer de l’Avenir i una llibreria jueva. Segons algunes informacions, Antonio Sàez Martínez va comptar amb l’assessorament d’un líder neonazi.