La magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat diligències per esbrinar si els Mossos d’Esquadra van fer seguiments a polítics amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre. Es tracta d’una prova que ha sol·licitat la defensa del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana. A més, la magistrada també ha acordat citar com a testimoni el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos que va ser el responsable del dispositiu policial de l’1-O.

Lamela vol aclarir qui va ordenar i com es va gestar l’actuació de vigilància a polítics relacionats amb la preparació del referèndum de l’1 d’octubre. Per això, sol·licita a la policia catalana diversa documentació com ara el Pla operatiu i informació sobre la Comissió TIC per a la seguretat i protecció dels membres del govern. Vol esbrinar si aquesta comissió va rebre, entre el setembre i l’octubre del 2017, l’ordre d’aplicar mesures de seguretat a determinades persones. En aquest sentit, demana que s’indiqui el nom, el càrrec i quines es van incloure dins el dispositiu i quines no.

A banda d’aquesta i altres diligències, el 14 de febrer prendrà declaració com a testimoni al coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que és qui va dirigir l’operatiu policial de l’1-O. La investigació contra els Mossos d’Esquadra és l’única que instrueix l’Audiència Nacional, ja que la resta de la causa contra el procés sobiranista la va assumir el Tribunal Suprem.