La petició de reactivar l’euroordre l’ha rebut de la fiscalia, tan bon punt Puigdemont ha arribat a Copenhaguen a primera hora del matí amb avió, ja que aquest migdia ha de participar en una conferència a la Universitat de Copenhaguen. En un breu comunicat, aquest diumenge la Fiscalia General de l’Estat va advertir que estava pendent que la policia espanyola confirmés els moviments de Puigdemont i si finalment el president destituït viatjava a Dinamarca, tenia la intenció d’actuar “immediatament” per activar l’euroordre. I així ha estat. Puigdemont ha arribat aquest matí a Dinamarca amb avió procedent de Brussel·les i al cap de ben poc el ministeri públic ha enviat la petició al jutge. En la petició, el minsiteri públic ha remarcat al Suprem que el codi penal danès també persegueix els delictes de rebel·lió i sedició pels quals s’investiga Puigdemont. En aquest sentit, alerta que estan castigats amb penes de fins a cadena perpètua revisable.

Al desembre, Llarena va retirar l’euroordre contra Puigdemont, juntament amb la resta de consellers destituïts que són a Brussel·les, per evitar que la justícia belga pogués dir la seva sobre els pressumptes delictes de rebel·lió i sedició. L’havia ordenada la magistrada Carmen Lamela, de l’Audiència Nacional, ja que aleshores el Suprem encara no havia decidit assumir tota la causa contra el procés sobiranista.

El Govern espanyol, en espera de possibles esdeveniments

El ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha recordat que Puigdemont té un el procediment judicial obert a Espanya, però en canvi té llibertat de moviments a Europa, “de moment”. I que “ja veurem” què passa. Mentrestant, el Govern espanyol, ha afegit, no té molt a dir.