Als llogaters de la Casa Orsola els venç el contracte en els propers mesos. La propietat els en nega la renovació i els emplacen a deixar els habitatges buits i tornar-ne les claus. Els veïns denuncien que volen reformar els pisos d’aquest edifici centenari per fer-ne uns de luxe. L’operació afecta també quatre locals del xamfrà.

En total hi ha 27 habitatges repartits en dues finques: el número 137 del carrer de Calàbria i el 122 del carrer del Consell de Cent, però no els afecta a tots per igual. D’una banda, vuit pisos són de renda antiga i no estan en perill, segons els ha informat la propietat, quatre estan buits i dos ja han marxat i han buscat una alternativa. Uns altres vuit han rebut un burofax en què se’ls notifica el requeriment d’abandonar els habitatges un cop finalitzin els contractes, sense cap explicació. Altres veïns que tenen contractes més llargs encara no han rebut cap notificació.

Una de les afectades és la Josefa Flores, veïna de la finca del Consell de Cent des de fa vuit anys. Als seus 83 anys es troba en situació de dependència i no té recursos per pagar un lloguer nou. Tot i això, el fons d’inversió li ha enviat un burofax en què li demanen que torni les claus del pis el proper mes de maig: “Ens van enviar un burofax sense saber que s’havia venut. Ens van dir que quan es complís el contracte portéssim les claus”, diu Flores.

Entre les dues finques hi ha set llogaters més que també han rebut el mateix requeriment. Per exemple, en Josep, veí del 137 del carrer de Calàbria, es nega a abandonar el pis després de 18 anys pagant regularment el lloguer. “No marxarem, ens quedem. Seguirem pagant el que hem pagat fins ara i la nostra idea és seguir vivint a casa nostra”, declara.

Els problemes van començar amb el canvi de propietat

Fins ara, la finca era propietat d’un particular amb qui no hi havia hagut mai cap incidència. Un canvi de mans per herència familiar va desembocar la venda de tot el bloc a un fons d’inversió, que es nega a renovar cap contracte. Per ara, només n’han fet un de nou, amb un dels locals del 137.

Dos negocis en risc

Al 137 hi ha un petit negoci familiar que ha rebut el burofax per informar-los que han d’abandonar el local el proper 31 de març “sense cap explicació”. ‘L’Amic de Paper’ és una papereria-quiosc que fa vuit anys que està instal·lada al barri. Molts clients ja tenen un tracte personal amb la Jaqueline. Originària d’Amèrica Llatina, es nega a abandonar el local on ha construït una nova vida amb els seus estalvis: “Que ens allarguin els contractes”, reivindica, amb “l’única finalitat de treballar”.

Papereria ‘L’Amic de Paper’, al número 122 del carrer del Consell de Cent

D’altra banda, la pastisseria Lis també pateix pel seu futur immediat. En principi, la seva continuïtat al número 137 del carrer de Calàbria hauria d’estar assegurada perquè tenen un contracte indefinit. Tot i això, la nova propietat encara no ha contactat amb ells i temen que pugui haver algun canvi en les condicions. “Jo també estic lluitant per tots els veïns”, admet Alícia Camps, responsable de la pastisseria, que és a la Nova Esquerra de l’Eixample des del 1989. “Som pocs els que tenim un contracte indefinit i estem una mica espantats “, afegeix.