És la furgoneta de l'ONG Acció Solidària i Logística. L'acaben d'omplir de mantes, sacs de dormir i productes sanitaris i d'higiene. Mil 500 quilos de material, només una part de tot el que aquesta entitat formada per bombers va aconseguir recaptar en menys d'un mes. Aquest és l'últim carregament que ha sortit avui mateix cap al camp de refugiats d'Idomeni, a Grècia. Ara, necessiten diners per poder servir més d'un miler d'àpats en el mateix camp. AGUSTÍ PALLARÈS, president de l'ONG Acció Solidària i Logística "Aquesta crida econòmica no la fem per gestionar aquests enviaments, sinó més aviat pel tema de la compra diària de ben bé uns 500 euros que estem fent de compra de menjar fresc: verdures, fruites i pastes i tal." També diners per menjar recapta un grup de veïns de Sant Antoni que s'han mobilitzat per iniciativa pròpia. Ja han organitzat un vermut solidari i dissabte vinent faran un concert al carrer. Els donatius que recullen els destinen a una petita ONG grega que cuina mil àpats diaris a l'illa de Samos. Ajuda directa de Barcelona als refugiats. MAR TRALLERO, Sant Antoni Refugi "Creiem que és el torn de la ciutadania, que ha de donar una alternativa a les institucions europees, que no ens serveixen malhauradament, i que per tant hem de ser nosaltres, els ciutadans d'Europa, els que ajudem a aquestes persones." De fet, la voluntat de molts ciutadans coincideix amb la de les organitzacions que estan emprenent accions pel seu compte. Molts estan disposats a ajudar, sobretot en el cas que els refugiats poguessin arribar fins aquí. "La gent a nivell de carrer, si no apropes la qüestió aquí no pots ajudar, et queda molt lluny" "El ciutadà vol fer molt, però pot fer molt poca cosa, han de ser els estats i Europa qui ha d'arreglar-ho però no de la forma com ho ha fet ara." Hi ha, però, qui no es resigna.
Coincidint amb l’inici del retorn d’alguns refugiats, aquest dilluns també han sortit diversos camions amb ajuda de l’ONG Acció Solidària i Logística cap als camps de refugiats. L’entitat, formada per bombers, va començar a principi de març una campanya a través de les xarxes socials per recaptar roba i productes bàsics per enviar al camp de refugiats d’Idomeni. La resposta de la ciutadania va ser tan bona que van haver de demanar que no els portessin més material.
En una entrevista a Barcelona FM, el president de l’entitat, Agustí Pallarès, ha explicat que ja no necessiten més donacions de roba d’abric ni productes bàsics, però sí ha fet una crida a fer aportacions econòmiques. Diu que és el més útil en aquests moments ja que no reben cap ajuda de les administracions.
Són l’Òscar, l’Àlvaro i en Raül. Són bombers #BCN q acaben de marxar amb furgoneta de @ASL_EREC cap a #idomenicamp pic.twitter.com/rmXsPvgPnv
— Marta Martorell (@martamartorell) 4 d’abril de 2016
Una altra iniciativa solidària ha nascut al barri de Sant Antoni. Un grup de veïns s’ha mobilitzat per col·laborar amb el projecte Melissa, que proporciona 1.000 àpats diaris als refugiats que es troben a l’illa grega de Samos. Aquesta ajuda, però, té un cost de 300 euros cada dia. Des del barri de l’Eixample, han organitzat un vermut solidari i un concert, per a aquest dissabte dia 9, per recollir fons. Moltes entitats de Sant Antoni ja s’hi han sumat.
Volem col·laborar amb un grup que cuina 1.000 àpats diaris pels refugiats a la illa grega de Samos. #RefugeesWelcome pic.twitter.com/SHOIlHdpGf — Sant Antoni Refugi (@StAntoniRefugi) 13 de març de 2016
Precisament, per parlar del paper de les ciutats en la crisi dels refugiats, aquest dimarts es reuneixen a Brussel·les una desena de ciutats amb el comissari de Migració de la Comissió Europea, Dimitris Avramópulos, i per la comissària de Política Regional, Corina Cretu. L’alcaldessa, Ada Colau, participarà en la reunió conjuntament amb l’alcalde d’Atenes, Giorgos Kaminis, i el de Gant, Daniel Termont, entre d’altres. També hi prendran part organitzacions internacionals com ACNUR o la Creu Roja.