Filtració històrica i sense precedents d’uns 11 milions i mig de documents, coneguts com els papers de Panamà, que podrien demostrar que més d’un centenar de personalitats, caps o excaps d’estat i també esportistes o artistes han amagat diners en paradisos fiscals. L’han dut a terme més de 370 periodistes d’una setantena de països i un diari alemany que expliquen tota la trama en aquest vídeo. Els papers de Panamà han posat al descobert dades que apunten que un despatx d’advocats de Panamà, Mossack Fonseca, ha ajudat els seus clients a crear empreses pantalla per evadir impostos i blanquejar diners.

A Espanya, la filtració posa al punt de mira el jugador del Barça Leo Messi, que ja ha anunciat que presentarà denúncia contra La Sexta  i ‘El Confidencial’, els mitjans que van  difondre la notícia. En un comunicat, asseguren que el cas prové de l’antiga estructura societària dissenyada pels anteriors assessors fiscals de la família, i que el jugador ja va regularitzar en el seu moment.

Entre els implicats, també hi ha la germana del rei Joan Carles, Pilar de Borbó, i el cineasta Pedro Almodóvar. En l’àmbit internacional, en la llista també hi ha apuntats el president actual de l’Argentina, Roberto Macri, el de Síria, Bashar al-Assad, i col·laboradors molt propers al president rus, Vladímir Putin, entre d’altres.
El president de la secció de dret fiscal i financer del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Alejandro Ebrat, indica que ser a la llista de Panamà no és sinònim de ser un evasor fiscal, sempre que es declarin els béns mitjançant el model 720 de l’Agència Tributària. Per això ha titllat de “temerari” no fer-ho.