Per l'Audiència Nacional, aquesta acció al Parlament està justificada pel dret a manifestació i la llibertat d'expressió. Els magistrats remaquen en la sentència que l'objectiu de la concentració era donar veu als afectats per les polítiques d'austeritat i que hi ha sectors de la societat que tenen dificultats per fer-se sentir o per intervenir en el debat polític i social. Per això, segons el text, cal admetre un "cert excés" en l'exercici de les llibertats d'expressió i de manifestació per donar un mínim d'eficàcia a la protesta i a la crítica. Un punt que la defensa dels acusats considera especialment significatiu. JAUME ASENS, advocat defensor "La sentència considera que el dret a la protesta no només protegeix la crítica inofensiva o educada, sinó també la crítica que pot resultar molesta, irritant o incòmode pel poder." El tribunal, a més, considera que no hi ha proves suficients de la participació dels acusats en els esdeveniments. De fet, aquesta és l'única acció que l'Audiència ha condemnat: la pintada a la jaqueta de Montserrat Tura. L'autor de la taca haurà d'estar quatre dies permanentment localitzat per una falta de danys. La sentència s'ha fet pública avui amb un únic vot discrepant, el del president del tribunal, Fernando Grande-Marlaska. El magistrat proposava condemnar 10 dels acusats per un delicte d'actes contra les institucions de l'Estat.

La sentència emesa aquest dilluns per la secció primera de la sala penal de l’Audiència Nacional considera que la manifestació que va envoltar el Parlament el 15 de juny de 2011 estava emparada pel dret de manifestació ja que “la finalitat era divulgar missatges de protesta en relació amb les decisions legislatives”. Concretament, la protesta volia mostrar el rebuig en contra de les mesures d’austeritat que s’havien de debatre a la cambra. Defensa que els manifestants volien “traslladar el malestar i les conseqüències dels pressupostos que s’hi anaven a votar”.

L’executòria també basa l’absolució en la manca de proves suficients de la participació en els fets dels 19 acusats d’un delicte contra les institucions de l’Estat. Afegeix que s’hauria d’haver establert un perímetre al voltant del Parlament. El tribunal apunta que la confrontació entre els manifestants i els diputats es va donar pel tancament de tots els accessos a l’hemicicle excepte de l’entrada del Parc de la Ciutadella, la qual cosa va fer que els parlamentaris s’haguessin d’obrir camí.

El tribunal absol els 19 “indignats” que van seure a la banqueta dels acusats de l’Audiència Nacional. El vintè detingut ha estat condemnat a quatre dies de localització per una falta de danys per pintar l’esquena de la diputada Montserrat Tura. Aquest processat, però, ja no es va presentar al judici.

El president del tribunal, Fernando Grande-Marlaska, ha emès un vot particular discrepant. El magistrat proposava sentenciar 10 dels imputats. La sentència també queda lluny de la petició de la fiscalia, que demanava cinc anys i sis mesos de presó per als 19 acusats.