Aquest eucaliptus de fulla estreta és un dels quinze exemplars que s'han incorporat al catàleg d'arbres i palmeres d'interès local de la ciutat. Les seves dimensions i l'antiguitat fan que sigui un arbre molt especial. Està dins del jardí d'una comunitat de veïns del passeig de la Bonanova, que fins ara n'han tingut cura. AMÀLIA GIFRÉ, veïna "Té prop de cent anys i l'edifici el van fer fa 30 anys. Naturalment la palmera i l'eucaliptus ja hi eren. A partir d'ara se'n cuidaran des de Parcs i Jardins i posaran una placa, com a arbre catalogat o insignia de Barcelona." Ben a prop, al mateix passeig, trobem també dins una propietat privada un altre arbre valuós, en aquest cas un til·ler. Però moltes de les espècies protegides es troben a la via pública. Aquestes cinc tipuanes del passatge de Maluquer estan entre les primeres que es van plantar a Barcelona. També s'incorporen al catàleg i, per tant, tindran a partir d'ara un tracte especial. IZASCUN MARTÍN, cap d'àrea de gestió d'arbrat viari "Sobretot es fa un seguiment del seu estat diferenciat de la resta de l'arbrat, i a nivell de protecció, per exemple si es fa qualsevol obra o afectació, es mira de protegir-los." Un exemple són aquestes tres palmeres afectades per les obres de remodelació de la plaça de Lesseps i la Línia 9 del metro que s'han preservat. El catàleg ja disposa de 150 exemplars protegits i cada any s'actualitza arran de peticions ciutadanes o de la comunitat científica.

El ‘Catàleg d’arbres i palmeres d’interès local’ inclou els exemplars més valuosos de Barcelona, ja estiguin al carrer o a jardins particulars. En aquesta ocasió se n’han incorporat 15 per les seves especials característiques, com per exemple un teix (“Taxus baccata”) d’11 metres d’alçària que es troba al pati interior de la Facultat de Geografia i Història de la UB. També un llentiscle (“Pistacia lentiscus”) que ocupa un àrea de 20 metres quadrats a l’entrada posterior del Parc Güell. Així mateix, s’han incorporat al catàleg dues palmeres canàries (“Phoenix canariensis”) que es troben a l’entrada principal de l’Hospital de Sant Pau.

Fora de cap recinte tancat es troben les cinc tipuanes (“Tipuana tipu”) del passatge de Maluquer, que són de les primeres que es van plantar a Barcelona. També s’han catalogat tres roures cerioides (“Querqus cerrioides”) ubicats a les Planes i un lledoner (“Celtis Australis”) d’11 metres d’alçària situat a la plaça de Joan Andreu Abelló, a la Trinitat Vella.

L’Ajuntament de Barcelona estudia totes les propostes de catalogació que rep i se n’acaben incorporant les que es consideren més adients o singulars. Al web es pot consultar un catàleg de tots els arbres que s’hi han incorporat.