Durant el mes de juliol, els instituts acostumen a oferir aquesta imatge: classes absolutament buides. Tot i així, hi ha excepcions. En algunes aules els alumnes continuen fent colzes en màniga curta per aprovar les assignatures que han suspès al juny. "No m'agrada gens, però ja m'ha passat moltes vegades. És culpa meva per no haver estudiat." "Passo de curs i he vingut voluntàriament." "Com que és al matí, a la tarda tinc temps per anar amb amics i fer coses." Aquest estiu gairebé 2.400 alumnes d'ESO poden assistir durant tres setmanes a classes de reforç per afrontar amb èxit les recuperacions de setembre. Es tracta del segon any que es posa en pràctica la iniciativa amb una bona acollida dels centres, ja que hi participen 64 instituts, nou més que l'any passat. GERARD ARDANUY, regidor d'Educació "Una mitjana d'un 65% dels alumnes que van participar en aquestes classes de reforç van aconseguir passar de curs." Durant aquests dies la figura del professor canvia per la d'un voluntari, que acostuma a ser exalumne de l'institut. HELENA LANUZA, voluntària "Saben que si no estudien ara a l'agost encara ho faran menys. S'espavilen per fer la feina i els ajudem a treure's feina." La novetat d'aquest any és que els alumnes, a més d'estudiar, també poden practicar esport al centres amb el suport de monitors. A més, els estudiants tenen a l'abast 40 biblioteques de la ciutat, 12 de les quals estaran obertes tot l'estiu.

La novetat de l’edició d’enguany és que els alumnes també tindrà accés a activitats esportives impulsades des de l’Institut Barcelona Esports, ja sigui abans o després de les classes de reforç. A més, per a les famílies dels estudiants, es desenvoluparan activitats de suport educatiu. Els alumnes tindran al seu abast 40 biblioteques de la ciutat per treballar de manera individual i com espai de lectura, 12 de les quals estaran obertes al llarg de tot l’estiu.

Durant les setmanes que duren les classes de reforç, la manera d’estudiar canvia, ja que la figura del professor se substitueix per la d’un voluntari que, sovint, és exalumne del centre. “Els estudiants saben que si ara no estudien, a l’agost encara ho faran menys. Per tant, s’espavilen per fer la feina i nosaltres els ho facilitem”, explica Helena Lanuza, una de les voluntàries. Segons el regidor d’Educació, Gerard Ardanuy, el 65% dels alumnes que l’any passat van participar a les classes de reforç van aconseguir passar de curs, un cop aprovats bona part dels exàmens de setembre. A Barcelona, un 85% dels alumnes d’ESO aconsegueixen graduar-se.