Fer massa soroll, deixar brutícia i consumir alcohol a la via pública. Són algunes de les conductes incíviques que els propietaris d'establiments nocturns volen eliminar. Aquesta nit hi ha 12 agents cívics fent rondes per Poblenou. Treballen des de dos quarts de dotze de la nit fins a dos quarts de quatre de la matinada. L'objectiu és que la gent que està de festa s'ho passi bé, però que alhora tingui actituds cíviques i deixi descansar els veïns. ENRIQUE MOLINA, propietari Pecata Minuta "L'únic que nosaltres volem i pretenem és que hi hagi una coordinació i comunicació total amb el veïnatge, si el veïnatge està content, nosaltres estem contents. A nosaltres tampoc no ens agrada que la gent estigui al carrer." ROGER DURAN, director de nit Razzmataz "És una despesa que si serveix i dóna fruits i serveix perquè els veïns no es queixin i puguin dormir i tothom puguem estar més contents, no és que no ens importi, però es pot assumir." Per primera vegada, els locals i l'Ajuntament s'han coordinat per aplicar el dispositiu de civisme. ALFRED BONET, gerent Grupcat, empresa d'agents cívics "Sempre hem tingut la Guàrdia Urbana, que s'han comportat de manera perfecta, però sí que és veritat que l'Ajuntament quan s'implica, tot és molt més fàcil." I el resultat, de moment, és positiu. LUIS RAUL VIDAL, agent cívic "Y la gente te dice, ah sí, no hay problema, gracias por avisar. Y otros que te dicen tu no eres nadie, que donde vas con esta ropa, estas trabajando, lo haces de gratis... mayormente suelen reaccionar bien, la gente es muy educada, aunque vayan bebidos suelen ser muy educados." DAVID RUS i ANTONIO MATÍES "Estábamos tocando para las personas y para nosotros, claro, en la calle. Y han llegado y nos han cortado un poco pero han sido bastante educados." XAVI MARTÍN i MARC LÓPEZ "Si ho controlen, millor, si hi ha algú vigilant la gent es controla una mica més. Que controlin que controlin, sí que es controla una mica més la gent però igualment segueixen passant aquestes coses. No tant! Vaja... no tant fins que tanquen els bars." PAULA ESTANY i MÒNICA AGUSTÍN "Normalment està el control només sobre els que estan davant del bar, però que hi hagi pels carrers més control està bé perquè et pot passar qualsevol cosa, i mira, els tens a ells i vulguis o no poden fer-hi alguna cosa." Està previst que el dispositiu duri fins al setembre, coincidint amb la temporada d'estiu. Els propietaris no descarten allargar-ho perquè la festa deixi de ser un problema.

Amb una armilla groga que l’identifica, Luis Raul Vidal camina pel carrer dels Almogàvers amb un company. Controlen que les persones que estan de festa per la zona no tinguin actituds inadequades. “La gent diu que no hi ha cap problema i t’agraeixen que els avisis. Tot i que hi ha alguns que et diuen que no ets ningú per donar-los instruccions, la majoria reacciona bé, la gent és molt educada encara que vagi beguda“, diu l’agent cívic.

L’objectiu d’aquestes rondes és reduir les molèsties que ocasionen les persones que van als locals d’oci nocturn. Si fins ara cada establiment contractava la seva pròpia seguretat, des d’aquest cap de setmana l’equip d’agent cívics el paguen entre tots els locals i estan coordinats amb l’Ajuntament.

A banda de vigilar la porta de cada local, la seguretat i el civisme s’estenen a tots els carrers. L’equip d’agents es reparteixen per zones el que es coneix com el “triangle de Marina” durant les hores de més afluència. Avisen les persones que seuen a les calçades, eviten baralles, demanen que es recullin les ampolles i deixalles del terra i vigilen que el soroll no molesti els veïns. En general, aquests comentaris són ben rebuts: “Estàvem tocant la guitarra per a les persones i per a nosaltres mateixos, han vingut i ens han tallat una mica però han sigut bastant educats”, diu Antonio Matíes, una de les persones interpel·lades aquesta nit pels agents cívics.

Tot i que encara és molt d’hora per analitzar el resultat de la campanya de civisme, que va començar la nit de divendres, les sensacions dels propietaris dels establiments són bones. Esperen que amb aquest pla de xoc es redueixin considerablement les molèsties als veïns. “És una despesa que, si serveix perquè els veïns no es queixin, puguin dormir i tots estiguem més contents, es pot assumir”, assegura Roger Duran, el director de nit de la Sala Razzmatazz.

Segons el conveni amb l’Ajuntament, els agents cívics continuaran treballant les nits de divendres, dissabtes i alguns festius fins al mes de setembre, per cobrir la temporada d’estiu. No obstant això, els comerciants diuen que, si funciona, mantindran el servei un cop arribi la tardor.