La Guàrdia Urbana ha abatut aquest dijous a la matinada una gossa de raça potencialment perillosa als Jardins Mossèn Cinto Verdaguer, al Parc de Montjuïc. Segons fonts de la policia, l’agent ha disparat l’animal després d’intentar protegir-se’n amb la seva defensa, sense èxit. En l’incident han resultat ferides tres persones per mossegades sota la cintura: dos ciutadans i l’urbà que ha disparat l’arma. La policia local ha obert una investigació per aclarir els fets.

Sis animals sense lligar, dos de raça potencialment perillosa

La policia ha rebut un avís a les 00.30 h. Segons la policia, quan han arribat al lloc dels fets, els agents han saltat la tanca del parc -a aquella hora havia d’estar tancat- i han trobat una dona molt alterada que deia que diversos gossos estaven atacant uns amics seus. Segons fonts municipals, la patrulla ha trobat una altra persona amb una ferida sagnant que els ha alertat de la mateixa situació.

Seguidament, els agents han identificat una persona que passejava sis animals sense lligar. Tres dels gossos han rodejat un dels policies, que s’ha intentat defensar amb la porra per evitar l’atac. Quan l’agent ha vist que l’actitud agressiva dels animals no disminuïa, ha corregut fins a un estany del parc, cap a on els gossos l’han perseguit.

En un primer moment, ha continuat protegint-se amb la defensa personal, però finalment ha abatut amb l’arma de foc un gos de raça potencialment perillosa, el que es mostrava més agressiu.  L’animal abatut és una American Staffordshire terrier, que anava sense lligar i no duia morrió.

Denúncies al propietari i el passejador

La persona que duia els animals està denunciada per un presumpte delicte d’atemptat contra els agents de l’autoritat i també per un altre de lesions per imprudència greu. També ha infringit diversos aspectes de l’ordenança de tinença d’animals, perquè no duien els elements de seguretat necessaris. D’altra banda, la Urbana també ha denunciat la propietària per un presumpte delicte de lesions per imprudència greu perquè no estava present en el lloc dels fets.

Els cinc gossos restants han estat traslladats temporalment a un centre d’acollida. A part de l’agent, que té una mossegada a la cama i està de baixa, dos ciutadans més han resultat ferits, també amb ferides sagnants sota la cintura per mossegades.

La propietària, de la seva banda, denuncia que en un primer moment la policia municipal li va amagar que la gossa estava morta, i que va passar hores buscant-la per Montjuïc abans que un sergent li digués la veritat a primera hora del matí. Fins i tot va arribar a publicar crides a través de les xarxes socials perquè si algú la localitzava es posés en contacte amb ella.

Incident “molt greu” i “no comparable amb el de la gossa Sota”

Des del govern municipal, el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha explicat que els policies van actuar “seguint els protocols establerts” per aquestes situacions. Ha qualificat l’incident de “molt greu” per tractar-se de “sis animals que actuen en grup”. També ha revelat que la persona que els passejava no ha intervingut per calmar-los. Per això, ha fet una crida als propietaris d’animals perquè tinguin les seves mascotes amb responsabilitat i les eduquin.

Per la seva banda, el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha remarcat que aquest cas “no és comparable amb el de la gossa Sota”, que va morir abatuda pel tret d’un agent en un cas que ha generat polèmica i debat social i que ha arribat als jutjats. El responsable de Seguretat ha assegurat que l’agent que ha disparat havia superat cursos per aquests casos i que s’ha obert una investigació per aclarir els fets. La Guàrdia Urbana ha informat d’aquest incident a través de Twitter.