El curs vinent, 81 escoles i instituts de Barcelona tindran educadors emocionals per tractar la salut mental d’infants i joves. La pandèmia els ha fet més vulnerables de patir por, angoixa, ansietat o estrès i, a més de tractar-ho, també es vol prevenir possibles malalties mentals.

S’han prioritzat aquells centres amb alumnat més vulnerable, i en total s’han aportat 1,2 milions d’euros de l’Ajuntament i el Consorci d’Educació de Barcelona. Fins ara, entre el 2016 i el 2020, 27 centres educatius han incorporat aquests perfils professionals que treballen el malestar emocional, però ara es triplica el nombre de centres, fins als 81.

“Creem espais de seguretat i confiança per expressar-se, perquè puguin identificar les emocions”, explica la Laia Ferragut, especialista en acompayament emocional que treballa amb alumnes de l’Escola Institut Antaviana. Ferragut alerta que la pandèmia ha evidenciat com mai la necessitat d’aquests professionals als centres educatius. “Ara passen més temps a casa, estan més exposats a les pantalles i es nota més neguit o ansietat”. També treballen el dol i els problemes derivats de situacions econòmiques familiars complicades.

Es reforcen 20 recursos de salut mental

A través del Pla de barris i el Pla de Salut Mental, s’han reforçat i impulsat recursos que ja existien per tractar el malestar emocional i la salut mental. Un dels que ha tingut més èxit en el darrer any són els punts municipals de suport i acompanyament psicològic per a joves d’entre 12 i 22 anys, anomenats Konsulta’m.

La demanda d’aquest servei ha crescut un 138 % respecte a l’any passat. També en destaca el programa de competències emocionals per a infants d’entre tres i cinc anys, i el telèfon de suport psicològic 900 670 777, que s’ofereix juntament amb la Fundació Galatea. Entre les iniciatives també n’hi ha que es dirigeixen a les famílies i els docents.

Comparteix a: