(ACN) El 78,5 % de les persones que viuen soles a Barcelona i que tenen més de 80 anys disposen del servei de teleassistència municipal instal·lat a casa seva. Es tracta del percentatge més alt registrat fins ara, en el context de la irrupció de la covid-19. Concretament, durant l’any 2020 la teleassistència va comptar amb 102.919 persones usuàries, un nou màxim històric que representa un miler de persones més que l’any anterior. També durant el 2020 es va assolir un nou rècord: la instal·lació de 31.530 dispositius de seguretat, com per exemple detectors de foc i fum, detectors de gas o de mobilitat. És el triple que l’any 2017, quan es van instal·lar 10.447 aparells.

L’Ajuntament va impulsar durant la tardor de l’any passat una campanya per tal de promoure i facilitar l’accés al servei al major nombre possible de persones. Fruit d’aquesta iniciativa, el servei va registrar gairebé 3.000 sol·licituds d’alta més del que seria habitual. Per primera vegada, per exemple, es va crear la possibilitat de demanar el servei mitjançant un tràmit virtual, un procés per al qual s’han rebut fins a un miler de sol·licituds.

24 hores al dia, 365 dies l’any

Aquest servei municipal té un cost d’uns 7,65 milions d’euros l’any. Es tracta d’un servei permanent d’atenció domiciliària les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, que permet a la persona usuària estar connectada amb un centre d’atenció on es gestionen els serveis necessaris per atendre qualsevol situació d’urgència que es pugui produir al domicili. Està adreçat a persones grans, però també a persones amb diversitat funcional i persones amb valoració de dependència, tot i que a la pràctica la gran majoria de les persones usuàries tenen més de 75 anys.

En el context de la covid-19, a banda de la campanya per arribar a més persones potencialment usuàries, i específicament durant els mesos durs del confinament entre març i maig del 2020, el servei va arribar a fer al voltant de 73.000 trucades informatives per difondre els consells de prevenció de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB); alhora que va rebre al voltant de 1.000 trucades de persones que ja eren usuàries i que demanaven informació sobre el coronavirus.

Del total de persones donades d’alta en aquest programa, 197 són dones i 45 són homes, que a hores d’ara tenen la possibilitat de rebre trucades de seguiment i escolta activa, visites anuals i oferiment d’informació sobre els recursos disponibles a la ciutat per tal de millorar la seva situació.

Comparteix a: