El periodista Toni Noguera ens parla de les innovacions tecnològiques que estan ajudant un dels col·lectius de més risc, el de les persones grans, a suportar millor les restriccions imposades arran de la pandèmia. L’anomenada bretxa digital és el primer entrebanc que cal superar, ja que els majors de 80 anys són, sovint, usuaris menys experts en l’àmbit tecnològic.

No obstant això, les persones grans desperten cada vegada més interès per part del sector de la tecnologia. Al 2060, un de cada tres habitants d’Europa serà més gran de 65 anys. Això fa que les empreses vegin una gran oportunitat de mercat en l’anomenada “silver economy“: productes i serveis destinats als majors de 50 anys.

Maximiliana app

Durant la pandèmia, hi ha hagut un gran impuls en l’ús de telèfons i tauletes intel·ligents per facilitar les videotrucades amb les persones grans. Però ens fixem en la història de Jorge Terreu, que va veure com la seva àvia, Maximiliana, que viu a França, tenia moltes dificultats per comunicar-se. Per això, va desenvolupar una aplicació amb el seu nom.

L’aplicació Maximiliana permet fer videotrucades des de la pantalla d’inici

Maximiliana permet veure les imatges de fins a nou contactes a la pantalla d’inici i fer-los una trucada de veu tan sols clicant al damunt de cada foto. A més, emet avisos a volum màxim quan es reben missatges o trucades, inclou un botó per emergències i permet controlar el dispositiu a distància.

GrandPad: una tauleta per a gent gran

Altres solucions estan orientades a dispositius de majors dimensions, com ara les tauletes. És el cas de GrandPad, una tauleta dissenyada expressament per a persones de més edat, amb altaveus més potents, icones grans i clares, un port de càrrega sense fils i una funció de resposta automàtica per als contactes de confiança.

GrandPad és una tauleta dissenyada per a persones d’edat avançada

GrandPad també permet fer videotrucades i respondre correus electrònics de manera fàcil i intuïtiva, es pot emprar com a marc de fotos digital i inclou una solució d’atenció remota per facilitar algunes dades als cuidadors.

KOMP: màxima simplificació

L’empresa No Isolation ha tret una tauleta encara més senzilla. Es diu KOMP i no requereix recordar contrasenyes, utilitzar pantalles tàctils o navegar per interfícies complicades.

KOMP permet fer videotrucades amb els membres de la família

Amb KOMP, els membres de la família poden fer videotrucades, compartir fotos i enviar missatges entre ells en una xarxa social segura. La pantalla té una alta proporció de contrast i un text gran, cosa que facilita la visualització del contingut. No és tàctil i funciona amb un sol botó. El so és fort i clar.

Ari, el robot assistencial

També s’han desenvolupat moltes solucions robòtiques per fer companyia, un dels usos que creixerà més en el futur. De fet, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un pla pilot per provar la utilitat del robot assistencial Ari, anomenat Guardian pels seus fabricants.

El robot Ari és l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per millora l’atenció a la gent gran

L’objectiu és comprovar en un entorn real fins a quin punt el robot facilita la cura de les persones grans, com ara ajudar-les a mantenir la pauta adequada de medicació o recordar-los dates d’interès, com pot ser una visita mèdica, per exemple.

Pria, el robot per la medicació

De robots de companyia n’hi ha molts, alguns dels quals estan preparats per dispensar de manera intel·ligent la medicació que toca en cada moment i recordar als pacients que l’han de prendre. És el cas, per exemple, de robots com Pillo o Pria.

El robot Pria dispensa els medicaments a l’hora convinguda

També hi ha altres tipus de robots assistencials, com Temi, que et segueixen per casa i ho tenen tot integrat: recordatoris, vídeos, trucades, música i seguretat.

La realitat virtual

Una altra tecnologia que ha ajudat molt a les persones a sobreviure millor aquest temps de pandèmia i restriccions ha estat la realitat virtual.

La realitat virtual permet estimular l’activitat cognitiva

Geriàtrics de tot el món, també aquí a Catalunya, han fet servir experiències en realitat virtual per fer viatjar els seus residents, veure llocs llunyans o entorns nous, ajudant també al seu entrenament cognitiu. A més, segons els experts, aquesta tecnologia serveix per estimular l’activitat cognitiva i emocional de les persones grans.