80 persones sense sostre han mort durant l’últim any a Barcelona. Arrels Fundació ha organitzat un acte per retre’ls homenatge a les portes de la Catedral, amb una estructura lumínica que ha representat 80 batecs en la seva memòria. Els llums s’han anat encenent a mesura que s’ha llegit en veu alta el nom de les persones que han perdut la vida. L’acció busca que aquest col·lectiu “deixi de ser invisible” i mantenir-les en el record. Un cor de gòspel acompanyat per músics del Liceu ha posat música a l’acte.
Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, ha volgut recordar que “viure al carrer mata” i que les persones sense llar tenen una esperança de vida 27 anys menor que la resta de ciutadans. Busquets també ha avisat que la situació econòmica actual i la pujada de la inflació “provocaran més pobresa i, malauradament, hi haurà més persones que acabaran al carrer i faran que les que hi són no se’n podran sortir”.
Cada sis dies mor una persona sense sostre
Aquest mes d’octubre, Arrels Fundació també duu a terme una acció per rememorar les 423 persones sense llar que han mort a Barcelona des del 2016 instal·lant plaques per tota la ciutat amb el nom i el dia en què van morir. Això significa que, de mitjana, mor una persona sense sostre cada sis dies a la ciutat.
Quatre anys i quatre mesos, la mitjana de temps que viuen al carrer
Segons l’últim cens d’Arrels, a Barcelona 1.231 persones dormen cada nit al carrer, una xifra que s’ha estancat des de l’any 2019. Arran de la pandèmia, la situació de les persones sense sostre ha empitjorat i, de mitjana, viuen al carrer durant més de quatre anys. Això suposa un gran risc per les condicions a les quals han de fer front, tant meteorològiques com també situacions de violència.