Es remulla la cara i el clatell a consciència a la font pública de la rambla del Raval per aguantar el sol, que a la tarda encara hi cau a plom. Fran Mora fa més de 10 anys que viu al carrer, la majoria a Barcelona, i aquests dies intenta esquivar l’onada de calor. “A l’estiu vaig més a la biblioteca o, gràcies a un amic, em refugio en un bar i em prenc alguna cosa per beure”, narra. No només el fred gèlid perjudica els qui dormen al ras; la calor extrema, també.

“Viure al carrer durant l’estiu és una realitat molt invisibilitzada”, diu Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació. L’explicació que dona és que a la societat li preocupa més el fred gèlid i en les altes temperatures no hi cau. “No ens adonem que hi ha altres factors meteorològics que els afecten molt. […] Poden patir cremades i insolacions i, a banda, estan més exposades a agressions i robatoris perquè amb la calor a la nit no es cobreixen tant”, assegura.

Poden patir cremades i insolacions i, a banda, estan més exposades a agressions i robatoris
Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació
Persones sense llar i calor
Una persona sense llar descansa en un banc de la rambla del Raval

José Luis, 16 anys vivint al carrer: “La calor atabala i et sents esgotat”

Que estan més exposats a les inclemències de la gent ho sap del cert José Luis Miralles, que dorm al ras des de fa 16 anys. Tot just el dia que el programa ‘bàsics’, de betevé, l’entrevista li han estat a punt de sostreure la bossa. Durant les hores de més xafogor es refugia al Centre Obert d’Arrels, que, tot i que només té ventiladors de paret, almenys el protegeix dels rajos solars. Allà —al carrer de la Riereta, al Raval— es dutxa i es canvia de roba.

L’asfalt del Raval a les 18 h… a 43,9 graus

“La calor atabala, la suor… et sents esgotat”, relata. A diferència del Fran, no sol freqüentar la biblioteca: descansa a tocar de la platja, ben a prop de l’Hospital del Mar, i aprofita per banyar-se i dutxar-se allà mateix. “Què és el pitjor d’una onada com aquesta? Que arriba un moment que ja no et pots treure més roba“, afegeix. El José Luis i el Fran també alerten d’un altre fenomen: la temperatura de l’asfalt. A les 18 h, al Raval, està a 43,9 graus.

Persones sense llar i calor
El José Luis llegeix el diari al Centre Obert d’Arrels Fundació

L’asfalt està bullint. A la nit has de posar una estora o dormir en un parc infantil amb el terra de goma”, especifica el Fran. Per tot plegat, Arrels Fundació reclama a les administracions més espais perquè les persones sense llar puguin resguardar-se de la calor i, en definitiva, durant tot l’any. “La solució, com sempre, és fer més habitatge públic perquè ningú no hagi de dormir al ras. Mentrestant, podrien obrir recursos petits a cada barri“, recalca Busquets.