“Ja des de petit tenia clar que volia ser un noi i que em volia dir Àlex“. La frase és de l’Àlex Alcaide Llanos, futbolista del filial femení del CE Europa. Fa dos mesos que juga amb els escapulats i en fa tres i mig que va començar la seva transició a home. Alcaide explica que va patir assetjament a l’escola perquè “no encaixava en el grup” i que després d’un procés dur i llarg va decidir començar la transició.

Àlex Alcaide Llanos jugant un partit amb el CE Europa

“Ara soc feliç i he deixat enrere les pors”

El va ajudar a prendre la decisió parlar amb un antic company d’escola que, prèviament, havia passat pel mateix. “Em sentia molt estrany i quan li vaig poder posar nom va ser alliberador“. Aquest futbolista trans afegeix que des que es va decidir i va començar a hormonar-se “vaig començar a ser feliç i a poder viure la meva vida”. Durant el procés només ha canviat el nom al seu DNI i, per tant, com que al document encara consta que és una dona, està obligat a jugar a la categoria femenina.

Hi ha companyes del meu equip que juguen molt millor que jo”
Àlex Alcaide Llanos

Masclisme i transfòbia al futbol

L’Àlex explica que en tot moment ha rebut el suport de la seva família, del club, de les seves companyes d’equip i de les rivals. No pot dir el mateix de part de l’afició —especialment de la de fora de casa, diu— i a les xarxes. Recentment ha patit transfòbia a Twitter arran d’una piulada del club en la qual anunciava el resultat d’abans del descans en un partit contra el Pujadas. La piulada va desfermar molts missatges d’odi cap a ell, en què li qüestionaven que no jugués en la categoria masculina i asseguraven que “era injust perquè tenia millors condicions físiques que les seves companyes”.

Alcaide ho té claríssim. Explica que la seva condició no ha variat gaire més de com era abans d’hormonar-se ja que “ja era una persona corpulenta” i, de fet, assegura que ja li deien que era un noi abans de fer el canvi. També aclareix que “hi ha companyes que són molt millors que ell” i que el dia que vegi que és superior es plantejarà marxar de l’equip.

El futbol masculí és encara molt masclista”
Àlex Alcaide Llanos, jugador del CE Europa

Aquest futbolista trans apunta que el futbol masculí “és molt masclista” encara que admet que s’han fet avenços quan alguns jugadors han sortit de l’armari. En canvi al femení “hi ha molta gent del col·lectiu i em sento comprès i acollit”. A la pregunta de per què no juga amb el masculí respon: “Perquè segons el meu DNI hi estic obligat i perquè no tinc el nivell per jugar amb homes“.

Missatges d’odi fruit del desconeixement

El futbolista del CE Europa assegura que tots els missatges trànsfobs que ha rebut “són fruit del desconeixement” i aconsella que la gent s’informi sobre la realitat trans. Assegura que està fort i això li permet gestionar els missatges d’odi. “Prefereixo quedar-me amb l’escalf del meu entorn que amb missatges de desconeguts”. Té esperança que s’aprovi la llei trans estatal perquè diu que farà els processos de transició “més curts i menys feixucs” en els quals imperarà l’autodeterminació de gènere a partir dels 14 anys i no caldran informes mèdics per fer la transició.

El club tanca files per fer costat l’Àlex

El Club Esportiu Europa ha mostrat en tot moment suport al jugador. Així ho va expressar en una piulada de suport en què asseguraven que bloquejarien usuaris de la xarxa si expressaven transfòbia. De fet, el club ja va deixar clara la seva posició en un logotip al camp del Nou Sardenya, en què posa que està en contra del feixisme, el masclisme, l’homofòbia i el racisme.