L’impacte econòmic derivat de la covid-19 que han patit les famílies ateses per Càritas ha anat acompanyat d’un deteriorament de la seva salut física i mental. Així ho posa de manifest un informe de l’entitat catòlica elaborat a finals de maig, en el qual s’assegura que set de cada 10 famílies han tingut ansietat i angoixa generades pel confinament i la situació sanitària. Actualment, assenyalen des de Càritas, presenten episodis de tristesa i depressió pel fet d’haver perdut la feina, d’haver-se quedat sense estalvis o per la incertesa davant del seu futur immediat.

L’estudi també conclou que l’estat de salut d’un 32 % de les famílies ateses és pitjor que abans del confinament, i un 23,8 % de les llars ha deixat de comprar els medicaments que necessitava per no poder pagar-los.

Derivades emocionals difícils de resoldre

Des de l’inici de l’estat d’alarma i fins al 31 de juny, l’equip de psicòlegs de Càritas van atendre a més de 600 persones. Aquest acompanyament s’ha fet a través de trucades, WhatsApp o videotrucades, i asseguren que s’han organitzat amb èxit trobades familiars per escoltar tots els membres en el seu conjunt. Joan Bas, psicòleg de Càritas Diocesana de Barcelona, assegura que malgrat que el confinament ha estat efectiu per frenar el coronavirus, “ha tingut unes derivades emocionals i de convivència difícils de resoldre”.

Conflictes familiars

L’estudi presentat per Càritas també assenyala que pràcticament un 19 % de les famílies han observat com els conflictes a la llar han augmentat amb aquesta nova situació. L’equip de psicòlegs afirma que “la situació de les famílies ha estat com una olla de pressió”, especialment en els “casos de persones que han de compartir el domicili o viuen en amuntegament”.

Les famílies ateses per Càritas, més afectades per la covid-19

El coronavirus ha afectat un 10 % de les famílies ateses per l’entitat. Un 5,5 % dels enquestats afirmen haver estat diagnosticats com a positius, i un 4,2 % diuen haver tingut símptomes clars, tot i que no se’ls ha realitzat la prova per confirmar-ho. Aquesta xifra situa la tendència de la covid-19 en 2,6 punts percentuals superior a la mitjana de la província de Barcelona, que segons un informe del Ministeri de Sanitat se situava -entre el 18 de maig i l’1 de juny- en el 7,4 %.

Comparteix a: