Càmera al CIE de Barcelona

L’any passat el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca va retornar gairebé 700 persones al seu país d’origen. El Servei d’Estrangeria de la Fiscalia Provincial de Barcelona ha fet públiques diverses dades sobre l’activitat del CIE el 2019. Segons el ministeri públic, s’hi van internar 1.059 persones i se’n van expulsar el 63,8 %. Això vol dir que el 36,2 % dels interns queden en llibertat per raons diferents (per exemple, perquè Espanya no té acord de repatriació amb el país d’origen).

Fins a 12 menors dins el CIE

Les xifres de la fiscalia també revelen que hi ha dues nacionalitats predominants entre els interns: la majoria procedeixen d’Algèria (356) i del Marroc (301). Els segueixen els albanesos (107), els georgians (91) i els senegalesos (57). Del total dels ingressats l’any passat, un 49 % no tenien cap antecedent penal i el 51 % sí que en tenien. El ministeri públic estima que, de mitjana, els migrants hi estan tancats uns 30 dies.

D’altra banda, les dades de la fiscalia mostren que al CIE es van localitzar fins a 12 menors confirmats (es van fer un total de 66 al·legacions per minoria d’edat). Pel que fa a sol·licituds d’asil, n’hi va haver 330. D’aquestes, 267 van ser concedides i 16, denegades. El ministeri públic també revela que, durant el 2019, al CIE de la Zona Franca de Barcelona es van produir dos motins i una fuga.

La funció d’aquests centres és “un fracàs”

Precisament aquest dimarts el Servei Jesuïta a Migrants (SJM), que agrupa entitats que visiten els CIE d’Espanya, ha fet públic un informe sobre l’estat dels centres el 2019. Segons les dades de l’estudi, a l’estat espanyol l’any passat es van internar fins a 6.473 persones i només se’n van expulsar el 59,08 %. L’SJM critica que la privació de llibertat als CIE és “injusta” justament per això, perquè molts migrants no s’acaben repatriant.

Comparteix a: