L’aplicació de la reforma laboral i la recaiguda en recessió de l’economia espanyola ha provocat un fort augment de l’atur durant el primer trimestre de 2012. Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa, el total de persones sense feina ha augmentat en 365.900 persones a tot Espanya entre gener i març, fet que deixa el total de desocupats en 5.639.500, un nou màxim històric. El deteriorament del mercat laboral eleva, doncs, la taxa d’atur al 24,44% de la població activa i quasi s’equipara amb el rècord que es va batre l’any 1994, quan es va arribar a un 24,55% de població aturada.

Més de 240.000 llars amb tots els membres desocupats a Catalunya

A Catalunya, un total de 243.000 llars sobreviuen ja sense comptar amb cap ingrés després d’haver esgotat les prestacions i subvencions per desocupació, fet que suposa un 2,3% més que el 2011. La persistent destrucció d’ocupació i la dificultat de trobar feina fa que augmenti mes rere mes el nombre de persones que deixen de cobrar les prestacions de l’atur.

La secretària d’Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat, Esther Sánchez, ha ofert dades sobre com afecta l’atur casa nostra. Durant el primer trimestre de 2012 el nombre de desocupats a Catalunya va augmentar gairebé un 8% en relació amb finals de 2011, fet que situa el nombre total d’aturats a casa nostra en 836.900 persones. La xifra de desocupats ha augmentat en tres mesos a Catalunya en 61.500 persones, fet que col·loca la taxa d’atur en el 22,16% de la població activa.

Del total de desocupats, el 55,1% ja fa més d’un any que busca feina, mentre que la taxa d’atur entre els més joves (entre 16 i 24 anys) arriba al 54,81%. La responsable de polítiques d’ocupació de la Generalitat ha volgut desvincular aquestes dades de l’aplicació de la reforma laboral, que va entrar en vigor el mes de febrer passat.

Previsions poc optimistes

Les previsions del Govern de Madrid estimen que el deteriorament del mercat laboral es dilati en el temps, sobretot tenint en compte l’impacte dels ajustos aprovats per reduir el dèficit i les retallades que encara no s’han posat en marxa. Amb tot, el Govern calcula que el 2012 es destruiran 630.000 llocs de treball a temps complet per l’impacte de la recessió i que l’atur pot arribar al màxim històric del 25%. Altres estudis de centres privats apunten que l’atur arribarà a superar el 26% i que continuarà augmentant el 2013. El Govern de Madrid, així com les comunitats autònomes, semblen haver desistit en l’intent de generar ocupació i presentar plans per afavorir l’economia productiva. De fet, aquest mateix divendres, la Generalitat ha declinat fer un pronòstic sobre quan deixarà de créixer l’atur a Catalunya. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha dit que “tant de bo pugui dir amb precisió quan repuntarà aquesta situació”. Homs ha dit que confia en les possibilitats de l’economia catalana per començar a generar ocupació en un futur no gaire llunyà.