L’experta internacional en intel·ligència artificial (IA) Nuria Oliver, directora científica i cofundadora de la Fundació Ellis Alacant, ha rebut el IV Premi Europeu de Ciència Hipàtia, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb el Barcelona Knowledge Hub de l’Acadèmia Europea i dotat amb 30.000€. Amb aquest guardó es reconeix la seva recerca d’excel·lència en el desenvolupament de nous mètodes i sistemes d’intel·ligència artificial per impulsar un impacte social positiu, una trajectòria d’impacte internacional que s’ha traduït en més de 40 patents registrades.

Jaume Collboni ha subratllat que la doctora Nuria Oliver “va trencar el sostre de vidre” i representa els mateixos valors de la ciutat: “Humanisme tecnològic, ciència i feminisme”. L’alcalde li ha volgut agrair públicament que hagi denunciat els riscos i els problemes en el benestar i en salut mental que les xarxes socials poden tenir en els menors d’edat.

Referent internacional en l’ús de la intel·ligència artificial

Nuria Oliver és enginyera de telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i doctora en arts i ciències dels mitjans de comunicació pel Massachusetts Institute of Technology (MIT). Oliver ha centrat la seva recerca en la modelització del comportament humà individual i agregat mitjançant tècniques d’aprenentatge automàtic i la creació de sistemes intel·ligents i interactius, i ha abastat diverses àrees d’impacte social, inclosa la salut i el benestar, la inclusió financera i els desastres naturals.

Durant la pandèmia de la covid-19, va ser comissionada de la Presidència de la Generalitat Valenciana per a l’Estratègia Valenciana en IA i, especialment, per a la coordinació de la ciència de dades per lluitar contra la covid-19.

El Premi Hipàtia visibilitza la recerca d’excel·lència que es fa a Europa

El Premi Hipàtia es va posar en marxa el 2018 com una de les accions del primer Pla Barcelona ciència. El seu objectiu és visibilitzar la recerca d’excel·lència que es fa a Europa i donar un impuls a la ciutat de Barcelona com a capital europea de la ciència i el coneixement.

Aquesta convocatòria, corresponent a l’any 2023, ha premiat una investigadora del camp de la ciència i la tecnologia, cosa que inicia un cicle triennal que tindrà continuïtat els propers dos anys, en què es guardonaran una persona provinent del camp de les ciències de la vida i de la salut (2024) i del camp de les humanitats i ciències socials (2025).