(ACN) Dos mossos investigats per fals testimoni i denúncia falsa han declarat aquest dilluns al matí a un jutjat de Barcelona i han explicat que quan van declarar com a testimonis en dos procediments judicials relacionats amb periodistes i el Banc Expropiat de Gràcia van explicar el que creien que havia passat. Tot i així, hi ha dues sentències judicials que desmenteixen la seva versió dels fets.

Els fets es remunten al 2016

Els dos querellants són el periodista de ‘La Directa’ Jesús Rodríguez i el fotoperiodista Isidre Garcia Puntí. Els fets denunciats s’emmarquen als aldarulls del 2016 pel desallotjament del Banc Expropiat, a Gràcia. En la denúncia s’afirma que en la quarta nit de manifestacions contra el desallotjament, en una càrrega policial, un mosso va abandonar el cordó policial i va agredir amb la porra el periodista Jesús Rodríguez. A l’hospital li van diagnosticar una lesió a la cama i una fractura al dit de la mà.

La sentència de l’Audiència de Barcelona, va determinar que l’agressió va ser gratuïta i amb un ús de la força que no estava justificat. L’any 2021 l’antiavalot va ser condemnat a dos anys de presó i dos d’inhabilitació, la suspensió per a l’exercici de l’activitat policial i a una indemnització de més de 7.000 euros.

En la mateixa actuació policial, a un altre agent de la Brimo se li va trencar el tendó d’Aquil·les. Un any i mig més tard, el setembre del 2017, el fotoperiodista Isidre Garcia Puntí va ser acusat de llançar una tanca contra l’agent, i que, segons l’acusació, li va provocant aquesta lesió al tendó. L’acusació particular demanava una condemna de quatre anys de presó i 69.000 euros d’indemnització pels fets. La sentència ferma, però, va considerar provat que la tanca “no va ser agafada directament per ningú ni llançada contra ningú”. Tres anys més tard dels fets, el 2019, el fotoperiodista en va quedar absolt.

Una sentència anterior els posa en evidència

En el judici per les lesions del periodista Jesús Rodríguez (2021), l’agent de Mossos d’Esquadra va declarar que aquell dia un fotoperiodista va llançar una tanca que li va causar una lesió al tendó d’Aquil·les. Ho va fer sabent que hi havia una sentència absolutòria ferma per a Isidre Garcia Puntí, que considerava provat que ni ell ni ningú va llançar-li cap tanca. En el judici també va declarar un sergent de Mossos d’Esquadra que va confirmar aquests fets. Ambdós agents declaraven sota jurament o promesa de dir la veritat.

Segons Irídia i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el sergent, que era el superior jeràrquic en tots dos casos, va mentir al judici de Jesús Rodríguez, ja que els fets que quedaven rotundament descartats en la sentència del cas de l’Isidre Garcia. Les imatges enregistrades per periodistes en el desallotjament del Banc Expropiat van ser clau per demostrar la innocència de l’Isidre Garcia i per tirar endavant l’acusació contra l’agent que va lesionar Jesús Rodríguez.

“Un atac a la democràcia”

Sònia Olivella, advocada d’Irídia, ha explicat que el cas és “molt important” perquè és el primer cop que s’investiguen acusacions falses de mossos a periodistes, i espera que serveixi perquè no quedi impune. Per la seva banda, Carme Verdoy, del Grup de Periodistes Ramon Barnils i l’observatori Mèdia.cat, ha dit que aquest procediment és important perquè ha d’evidenciar que “no pot sortir gratis mentir” i acusar falsament un periodista per part de la policia. Verdoy ha dit que la policia hauria de protegir la llibertat d’informació i mentir per encausar periodistes no només és un “atac al periodisme, sinó a la democràcia”.