Des de dos quarts de deu del matí, diversos carrers cèntrics de la Vila de Gràcia han quedat tallats per un fort dispositiu policial. Un perímetre de seguretat amb epicentre en aquest local ocupat. Conegut com el Banc Expropiat, els Mossos hi han entrat amb una ordre judicial per desallotjar-lo. A dins, però, s'han trobat amb molts obstacles preparats per dificultar-los l'operació. El mateix col·lectiu del "banc expropiat" ha difós al seu compte de Twitter aquestes imatges de l'interior: els Mossos han hagut d'esbotzar una porta per accedir al soterrani d'aquesta antiga sucursal bancària, on està situada la cambra cuirassada. Allà, segons fonts policials, s'hi havien tancat dues persones, emmanillades i amb les mans col·locades dins d'un bidó de ciment. Això ha obligat a allargar l'operació per deslliurar-los durant tota la tarda, amb la intervenció fins i tot dels serveis mèdics. Mentrestant, només els veïns més pròxims al local desallotjat han pogut accedir, a partir de la tarda, a la zona acordonada. La resta han hagut de desviar-se per altres carrers. També l'activitat comercial dels entorns ha quedat restringida. El dispositiu policial ha obligat a tancar parcialment els accessos al Mercat de l'Abaceria, que tot i això ha estat en funcionament bona part del dia. A mitja tarda, però, els mateixos paradistes han decidit tancar. Cap a les set de tarda, els Mossos han aixecat el dispositiu després d'aconseguir finalment desallotjar els dos ocupants del local.

Fa dies que des del compte de Twitter del centre ja havien alertat que el desallotjament era “imminent” però s’ha fet efectiu aquest dilluns a primera hora amb l’arribada dels Mossos d’Esquadra. Dins de la caixa forta del local s’hi han amagat un home i una dona i per evitar que els traguessin s’han emmanillat i han posat les mans dins de bidons de ciment. Aquesta situació fa que l’operatiu s’hagi allargat durant més de nou hores.

Pels volts de les 19 h, els Mossos d’Esquadra han aconseguit alliberar-los i el SEM ha entrat al local per fer-los un reconeixement mèdic. Les dues persones han estat identificades per la policia catalana i han sortit pel seu compte. Després, s’ha tapiat l’immoble amb planxes metàl·liques i s’ha desfet el cordó policial que ha tallat el pas per la travessera de Gràcia durant el dia.

Aquest vespre, centenars de persones han omplert la plaça de la Revolució per mostrar el seu rebuig al desallotjament. S’hi han sumat diverses columnes provinents d’altres barris de la ciutat. La mobilització ha marxat pels carrers de la Vila de Gràcia fins arribar a la plaça del Sol. Ja al matí s’ha fet una primera mobilització en contra del desallotjament que ha congregat un centenar de persones.

Va ser l’octubre de 2011 quan va ser ocupada una antiga oficina de Caixa Tarragona (entitat que ara pertany a CatalunyaCaixa), i des d’aleshores hi han treballat dins diversos col·lectius anticapitalistes, que l’han obert, segons ells, al barri, i s’hi han fet tot tipus de tallers i debatut iniciatives per fer front a problemàtiques com l’accés als aliments de primera necessitat i a l’habitatge. A més, s’hi havia instal·lat una botiga de roba gratuïta i una biblioteca social. Durant tots aquells anys el Banc Expropiat ha estat amenaçat de desallotjament més d’una vegada, tot i que el veïnat s’hi ha pronunciat algun cop en contra. I ja sota el mandat de Xavier Trias es va tenir coneixement que l’Ajuntament havia estat pagant-ne el lloguer, al·legant el paper dinamitzador de l’entitat al barri. Això va passar fins al desembre de 2015. Llavors, i ja havent passat l’espai en mans d’un particular, es temia des del moviment ocupa que tornés a plantejar-se un desnonament.

Una càmera situada a l’interior del local ha pogut gravar uns minuts de la intervenció de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra.