Quan enviem un text, una imatge o una simple emoticona per WhatsApp, quin és el recorregut d’aquesta informació? Els nostres missatges no viatgen a través del cel, ens hem d’imaginar una quantitat enorme de cables, antenes, servidors, en definitiva, una infraestructura electrònica enorme que requereix recursos limitats. Quan guardem tots els missatges, converses i fotos, on queden emmagatzemades? Allò que anomenem núvol no és eteri. “El núvol és físic i està a terra”, segons Mercè Botella, una de les persones fundadores de Som Connexió.

El núvol d’internet és una estructura electrònica d’enormes dimensions que travessa els oceans i que consumeix recursos limitats”
Mercè Botella fundadora de Som Connexió

La central del WhatsApp és a Irlanda, però hi ha servidors al pol Nord i també ensorrats en deserts d’Amèrica que ocupen hectàrees. Segons Mercè Botella: “Ens hem acostumat a guardar-ho tot quan no cal i tota aquesta informació ocupa molt espai”. Internet també té la seva petjada de carboni. Segons un estudi del 2019 de la companyia elèctrica OBO, si tots els habitants del Regne Unit deixessin d’enviar un whatsapp al dia, equivaldria a eliminar 3.300 cotxes de la circulació o 81 mil vols entre Londres i Madrid.

Escolta el pòdcast aquí: