Més d’un centenar de persones han celebrat aquest dijous un gran iftar comunitari a la rambla del Raval, esdeveniment que, a més de ser una celebració religiosa, també busca ser un espai per crear sentiment de barri i compartir cultura. L’acte ha estat organitzat pel Grup Interreligiós del Raval amb el suport de la Fundació Tot Raval.

El president del Consell Islàmic de Catalunya, Mohamed Halhoul, ha explicat que, mentre el dejuni és un ritual individual i privat, l’iftar és el moment en què pots compartir l’alegria i la màgia del moment amb familiars, amics o amb la comunitat. Ha destacat que “el ramadà és solidaritat, hospitalitat, és compartir i també és obrir els espais per a tothom”.

Ja fa més de 10 anys que s’organitza aquest iftar comunitari al Raval, i Halhoul assegura que “els veïns ja estan pendents de les dates”. La rambla del Raval és per als veïns un lloc de referència, ha explicat, i “és un espai que mostra el canvi que ha fet el barri al llarg dels anys”.

El Hatim Azarhri està fent el ramadà, i ja és el segon any que ve a celebrar l’iftar a la rambla del Raval. Per ell, trencar el dejuni en comunitat és una oportunitat perfecta per compartir espais amb persones musulmanes i també d’altres religions que, a mesura que va passant la nit, es van convertint en amigues. En Juan Ovalle, en canvi, no està fent el ramadà, però ha aprofitat el sopar per aprendre més sobre la religió musulmana.

Menú tradicional

L’edició d’enguany ha girat al voltant de l’aigua per conscienciar del greu episodi de sequera que estem vivint. És per això que a l’inici de l’acte s’han llegit textos sobre aquesta temàtica. Abans de començar a menjar, s’ha fet una oració comuna. El menú escollit ha estat harira, una sopa tradicional marroquina, dàtils i pastissets àrabs.

L’iftar és el moment en què els musulmans practicants que estan fent el ramadà poden trencar el dejuni perquè el sol ja s’ha amagat. També poden tornar a beure, fumar i mantenir relacions sexuals. El mes de ramadà d’aquest 2024 va començar el dilluns 11 de març i està previst que finalitzi el proper 9 d’abril.