La presència de Ricardo Garcia Vilanova és tan imponent com discreta. La seva figura esvelta, gairebé sempre embolcallada de negre i la seva mirada fina, desperta i penetrant es combinen amb una marcada humilitat i amabilitat, de poques però precises paraules, que desactiven qualsevol possibilitat de recel. 

La seva actitud respectuosa i empàtica li permet acostar-se fins a diluir-se en les situacions quotidianes, dures i complexes, de les persones que captura amb la seva càmera. Fa més de 20 anys que Ricardo Garcia Vilanova informa visualment del que passa en zones en conflicte, amb especial atenció al Pròxim Orient. Les seves fotografies han estat publicades pels mitjans de comunicació més prestigiosos del món i han estat reconegudes amb guardons de renom internacional. 

Una trajectòria consolidada que no evita, per les dinàmiques imperants en el sector del periodisme, la impossibilitat de fer viable econòmicament el seu treball com a freelance. Una situació que l’ha conduït en els últims anys a ampliar la seva tasca a la imatge en moviment o compilar les seves cobertures d’àmplia durada en formats periodístics menys habituals com el llibre. Després de ‘Libya close up’ i ‘Fade to black’, ara publica ‘The Libyan crossroads’, també a l’Editorial Blume. 

‘Unconscious protester during the Tishreen Revolution’, Bagdad 2019 - 3r premi noticies generals World Press Photo - Autor Ricardo Garcia Vilanova
La imatge presa a Bagdad el 2019 ‘Unconscious protester during the Tishreen Revolution’ va guanyar el 3r premi en la categoria de notícies generals del World Press Photo, però no havia estat publicada per cap mitjà © Ricardo Garcia Vilanova

Fotoperiodisme en zones de conflicte

Conscientment contrari a la pràctica de l’anomenat periodisme paracaigudista, Ricardo Garcia Vilanova desenvolupa cobertures que es despleguen en un relat de llarg recorregut físic i temporal sense deixar de respondre a les demandes informatives que marca l’actualitat.

Ha treballat en nombrosos països, entre els quals destaquen l’Afganistan, Palestina, Haití, Txad i, especialment, Líbia, Síria i l’Iraq. Aquests últims són on el fotoperiodista barceloní ha documentat amb més extensió i profunditat l’evolució dels esdeveniments al llarg dels anys amb desenes de viatges que li han permès aprofundir en els múltiples factors que conformen la realitat d’un territori en conflicte.


La imatge que quan arribes a un país en guerra de seguida t’estan disparant és totalment falsa.

Llibre The Libyan Crossroads - Guerra Líbia Sirte 2016 Autor Ricardo Garcia Vilanova
Soldats libis disparant a combatents d’Estat Islàmic a Sirte el 2016. © Ricardo Garcia Vilanova

Líbia

Són molt pocs els periodistes que han cobert de manera continuada la situació a Líbia. Ricardo Garcia Vilanova és un d’ells. El seu treball sobre aquest país s’ha difós en diversos mitjans de comunicació, però també a través d’altres canals.

‘Libya close up’, publicat el 2014 en el marc d’una campanya de suport després del seu segrest a Síria, recull 84 fotografies, acompanyades de textos de Félix Flores, que són una crònica gràfica de la revolució del 2011 que va dur a la fi del règim de Moammar al-Gaddafi.


Europa ha demonitzat el país i la seva gent. Hi ha una altra Líbia que no té res a veure el tràfic de persones i això s’ha d’explicar.

També és autor de les fotografies de ‘Tierra adentro: vida y muerte en la ruta Libia hacia Europa’, llibre escrit per Karlos Zurutuza. El 2021 veu la llum ‘The Libyan crossroads’, una obra que recull més de 10 anys de feina sobre el terreny en què repassa les tres guerres, una de les quals encara oberta, que maltracten el país des del 2011 i visibilitza la crua realitat del centres de detenció libis i els desesperats rescats al Mediterrani, però també posa el focus en la situació a nou dels països d’origen dels migrants que aspiren a arribar a Europa passant per Líbia.

Retrats: entrevistes a personatges rellevants
Retrats

Estat Islàmic

Un dels aspectes de la cobertura dels conflictes a Líbia, Síria i l’Iraq durant l’última dècada ha estat la presència d’Estat Islàmic. A ‘Fade to black’, Ricardo Garcia Vilanova reuneix 82 imatges i un conjunt de textos que expliquen la irrupció, creixement i caiguda del califat d’EI.

El fotoperiodista destaca la capacitat que va tenir aquest grup de difondre el seu missatge i d’imposar-se política i militarment en un territori no reconegut internacionalment com a tal, però que va arribar a funcionar com a estat.


Estat Islàmic encara és una amenaça, no s’ha acabat ni molt menys.

Fade to black - Estat islàmic - Mosul 2017 - Autor Ricardo Garcia Vilanova
Explosió d’un cotxe bomba d’Estat Islàmic en una base de les forces d’elit iraquianes a Mosul el 2017 © Ricardo Garcia Vilanova

Proximitat i respecte pel dolor aliè

Estar el més a prop possible. Aquest principi guia Ricardo Garcia Vilanova i converteix les seves fotografies en instants vius als ulls de l’espectador. Per aconseguir-les, treballa sempre amb gran angular però, com ell mateix explica, el més important és aconseguir que els protagonistes de la història que documenta acceptin la seva presència. Inserint-se en situacions marcades pel dolor sempre des del respecte i l’empatia.

Garcia Vilanova distingeix tres àrees de cobertura en un context de guerra: la primera línia, on es desenvolupen els combats; el prefront, on es despleguen els hospitals de campanya i l’organització logística de les tropes, i la resta del territori, on es troben els camps de refugiats i fan vida els civils.

Malgrat treballar en els tres àmbits, Ricardo Garcia Vilanova centra la seva atenció en aquests últims, intentant explicar què els passa, on, com i per què. Assegura que en un context bèl·lic els civils són els qui sempre paguen el preu més alt, veient-se arrossegats a situacions dramàtiques que no han escollit i que afecten també les següents generacions.


La guerra posa a prova l’element humà, fa aflorar el pitjor de les persones. La majoria de supervivents estan decebuts perquè s’adonen que el conflicte els ha dut a una situació encara pitjor.

Víctima de les tropes israelianes durant la Gran Marx del Retorn a Gaza 2018 - Autor Ricardo Garcia Vilanova
Dol per una de les víctimes dels trets israelians durant la Gran Marxa del Retorn a Gaza el 2018 © Ricardo Garcia Vilanova

Documentar la covid

L’esclat de la pandèmia del coronavirus va sorprendre Ricardo Garcia Vilanova a Síria, on estava documentant l’evolució de la guerra a Raqqa. Explica la perplexitat i frustració que, quan va arribar a Barcelona, li va generar la cobertura que s’estava fent sobre la covid, que visibilitzava l’absència d’activitat als carrers i la vida domèstica adaptada al confinament, però amagava la part més crua de la realitat.


Els mitjans, els periodistes, vam fallar en la nostra cobertura de la pandèmia.

Garcia Vilanova denuncia les dificultats que ell mateix va tenir per accedir a hospitals, residències i funeràries i destaca que quan ho va poder fer el que més el va impactar va ser la sensació de mort silenciosa que impregnava els ambients.

Autor Ricardo Garcia Vilanova - Covid
El fotoperiodista va cobrir els efectes de la pandèmia del coronavirus en hospitals, residències i funeràries de Barcelona i Madrid © Ricardo Garcia Vilanova