La continuïtat de l’emissora local Ona de Sants-Montjuïc es troba en una situació incerta. La propietat de la finca del carrer de Premià, on tenen la seu, necessita una part de l’espai dels estudis de la ràdio per instal·lar-hi un ascensor. I el termini per cercar un possible espai on reubicar l’emissora finalitza d’aquí a un any, al gener del 2022

Una reubicació complicada pel cost i l’antena

A la finalització del contracte de lloguer s’hi afegeix una altra qüestió: el degoteig de baixes tant d’anunciants com de socis des que va arribar la pandèmia. Un fet que deixa l’entitat en una situació econòmica precària, ja que es tracta d’una emissora autogestionada que se sustenta, majoritàriament, a partir de les aportacions dels socis.

A tot això, si suma també el cost elevat del trasllat de l’antena de l’emissora. L’entitat té estalvis, però, aquests no són suficients per poder afrontar un nou lloguer i el desmuntatge i muntatge de la instal·lació. “El problema és que per al gener del 2022, és a dir, en menys d’un any, hem de tenir un emplaçament nou, comenta Man Hoh Tang Serradell, el director d’Ona de Sants-Montjuïc. Hauríem de trobar espai nou per a tot el taller de ràdio, i per una antena de 15 metres que hem de traslladar. Som una entitat autogestionada i si ara ens movem, ens generarà més factures, i no les podem assumir”.

L’antena de 15 metres d’Ona de Sants-Montjuïc, ubicada al carrer de Premià, 15

Un crit d’ajuda per no haver de tancar

Quan va arribar l’anunci de finalització del contracte de lloguer, Ona de Sants-Montjuïc va decidir traslladar la seva preocupació al regidor del Districte Municipal de Sants-Montjuïc, Marc Serra

Ara per ara, plantegen diversos escenaris. “Demanem a l’Ajuntament que ens cedeixi algun dels seus locals a un lloguer assequible, aquest seria el millor dels escenaris, explica Serradell. Una altra opció seria compartir espai amb altres entitats, cosa que ens generaria sinergies. I el tercer escenari mitjanament bo, seria trobar un local i poder reenllaçar el senyal de l’antena, però serien més costos“.

Els dos darrers escenaris, no tan bons, serien continuar amb els tallers de ràdio però renunciant a l’antena i als oients o, com a darrera opció, tancar una de les emissores locals més antigues de Barcelona. Amb la intenció d’evitar els darrers dos escenaris, l’entitat iniciarà en breu una campanya per recollir signatures entre els veïns.

Una emissora històrica 

Ona de Sants-Montjuïc, una entitat que pertany a l’històric Ateneu Popular de Sants, va néixer com a taller de ràdio l’any 1985. És una de les emissores locals de Barcelona més antigues que segueixen en peu, i en aquest temps ha vist créixer professionals com el polifacètic Òscar Dalmau, el divulgador científic Dani Jiménez o l’actor José Corbacho. Entre les activitats de dinamització social i cultural que organitza destaca La Maratona, la recollida anual de joguines per donar suport als Reis d’Orient, conjuntament amb la Fundació Pare Manel, i el programa de ràdio ininterromput més llarg del país.