El fotoperiodista Ricard Garcia Vilanova presenta el seu segon treball: ‘Fade to black’, un llibre que recull el seguiment que ha fet durant nou anys de l’ascens i la caiguda del califat d’Estat Islàmic a Síria, Líbia i l’Iraq, els tres països més afectats per l’organització. El repertori de fotografies les protagonitzen paisatges de ciutats totalment arrasades pels atacs dels cotxes bomba, cossos sense vida i sirians desesperats per la situació catastròfica de casa seva. Hi ha molta presència d’infants en les seves fotografies.

Un seguiment demolidor

L’estil de Vilanova

es caracteritza per la proximitat extrema: ‘Fade to black’ són nou anys de seguiment del conflicte d’Orient Mitjà en primera línia de combat. La gran documentació que ha realitzat és de referència mundial per a totes aquelles persones que vulguin entendre la repressió que Estat Islàmic ha causat a Síria, Líbia i l’Iraq.

El llibre es divideix en dues parts principals. Primer de tot, lorigen (2011-2013). L’arribada a Síria el 2011 i el desencadenament del conflicte. Vilanova va ser dels primers fotògrafs occidentals a anar-hi, ja que com bé es pot observar en aquesta primera part del seu treball, les pancartes dels sirians estan escrites en àrab, no en anglès. La segona part (2014-2019) relata l’ascens i la caiguda del califat: l’extensió del conflicte a l’Iraq i Líbia.

El risc del periodista

Durant els nou anys que Vilanova va estar treballant a Síria, cal recordar que va ser segrestat dues vegades per membres d’Estat Islàmic. Va ser pres durant 11 dies l’any 2012 a Alep (Síria) i la segona vegada, i la més dura, va ser l’any 2013, quan durant sis mesos Estat Islàmic va portar-lo per diferents presons secretes on es torturava i s’assassinava.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a