A dos quarts de cinc de la tarda Javier Espinosa i Ricard García Vilanova han aterrat a la base aèria de Torrejón de Ardoz. Després de més de sis mesos segrestats a Síria, els dos periodistes s'han retrobat amb les famílies. També els han rebut la vicepresidenta del govern i el director i exdirector del diari 'El Mundo', Casimiro García i Pedro J. Ramírez. Visiblement cansats i més prims, els dos reporters han estat rebuts amb aplaudiments pels companys del diari. En una breu compareixença davant la premsa, han dit que no poden donar detalls del segrest i han agraït el suport durant aquests mesos de captiveri. JAVIER ESPINOSA, periodista "Dar las gracias a todos los que se han preocupado por nosotros y que han hecho posible que podamos volver a casa y como veis, estamos perfectamente" RICARD GARCÍA VILANOVA, fotoperiodista "Muchísimas gracias por todo el apoyo y soporte que hemos recibido y sentimos no poder decir nada más. No esta en nuestras manos" La notícia de l'aliberament va arribar ahir a la nit. Va ser el mateix Javier Espinosa, corresponsal del diari 'El Mundo' a Síria qui va trucar a la redacció alertant que es trobaven fora de perill. Tant ell com el català Ricard García Vilanova, fotògraf "freelance", són dos reporters amb una àmplia experiència amb cobrir conflictes armats. Van ser segrestats el passat 16 de setembre quan es dirigien a la frontera amb Turquia amb la intenció de fugir de Síria. Els va capturar el grup gihadista ISIS, l'Estat islàmic de l'Iraq i Síria, una facció vinculada a Al-Qaida. L'alliberament arriba un mes després del de Marc Marginedas. El periodista de 'El Periódico' va tornar a Barcelona el passat 2 de març després de sis mesos de segrest.

La notícia s’ha conegut aquesta matinada. Segons el diari ‘El Mundo’, el mateix Javier Espinosa, corresponsal del rotatiu a Síria, va trucar a la redacció ahir a la nit i va assegurar que tots dos es trobaven bé.

Diversos mitjans apunten que un grup de soldats turcs va recollir els dos periodistes en algun punt de la frontera amb Síria i els va traslladar a un indret segur. A dos quarts de cinc de la tarda han arribat a la base aèria de Torrejón de Ardoz, on els esperaven les famílies, la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el director i exdirector del diari ‘El Mundo’, Casimiro García i Pedro J. Ramírez. Durant la compareixença davant la premsa, els dos reporters han agraït les mostres de suport.

El segrest es va produir el 16 de setembre, però no es va fer públic fins al 10 de desembre per voluntat expressa de les famílies. Espinosa i Vilanova, amb una àmplia experiència com a reporters de guerra, feia dues setmanes que estaven a Síria per informar del conflicte que viu el país des de fa més de tres anys. L’alliberament arriba un mes després del de Marc Marginedas, periodista d”El Periódico’ que també va estar segrestat durant mig any al país.

Segons l’últim informe anual de Reporters sense Fronteres, Síria és actualment el país més perillós per als periodistes. Durant el 2013, més de la meitat dels 87 segrests a reporters es van produir aquí. Des que va començar el conflicte n’hi han mort 130.