De forma excepcional, els catalans residents permanents a l’exterior (CERA) podran votar presencialment als consolats espanyols el 21-D fins a les 20h. Això sí, sempre que no hagin fet els tràmits per votar per correu. En aquest cas, en quedarien exclosos tots aquells que, per exemple, han demanat votar per correu però no han rebut les butlletes electorals. Això és així perquè Junta Electoral Central (JEC) ha estimat un recurs presentat per Junts per Catalunya en què la formació demanava ampliar el termini per votar des de l’estranger.  En altres comicis, el vot presencial a les urnes es feia entre quatre i dos dies abans de la jornada electoral, però pel 21-D de forma excepcional tots els consolats estaran oberts al mateix temps que els col·legis electorals catalans. 

La JEC ha resolt també ampliar el termini per rebre els vots emesos per correu a les oficines consulars fins al dia 20 de desembre. Habitualment aquest termini es tanca 5 dies abans de les eleccionsLa JEC també insta el Govern espanyol a prendre totes les mesures necessàries per tal que els sobres amb els vots dels electors a l’estranger estiguin a disposició de les juntes electorals provincials abans de les vuit del matí del diumenge 24 de desembre.

En aquestes eleccions, han baixat les peticions per votar des de l’estranger. En concret, Correus n’ha tramitat 81.253, unes 15.000 menys que a les eleccions del 27 de setembre del 2015. Els ciutadans que viuen fora podien sol·licitar votar fins al 11 de desembre.