El número cinc de la llista de la CUP per Barcelona, Jordi Salvia, ha fet un llarg llistat de totes les lleis catalanes que el Tribunal Constitucional ha suspès o anul·lat per donar mostra de la situació en què es troba la Generalitat i el país i argumentar així que els qui defensen dialogar amb l’Estat estan apuntalant el règim del 78, “que és un projecte polític que no porta enlloc”.

Salvia ha demanat que l’esquerra sigui hegemònica en el bloc independentista per poder recuperar les lleis que ha tombat el Tribunal Constitucional i aplicar els Decrets de la dignitat que proposa la CUP. Salvia també ha tingut paraules de suport per als companys del partit  com Anna Gabriel, Benet Salellas i Mireia Boya, “amenaçats per la justícia espanyola”.

“La força de la gent”

A la seva ciutat, on encara és regidora, la número dos a la llista, Maria Sirvent, ha tornat a enviar un missatge a Catalunya en Comú perquè se sumi clarament al bàndol a favor de la república: “”Hem de comptar amb el màxim d’actors politics i socials i amb el màxim de forces republicanes i demòcrates perquè se’ns obre la possibilitat de fer realitat les reivindicacions del 15-M de l’1-O“.

Sirvent també ha fet un elogi dels moviments socials de la ciutat i de l’1-O com l’exercici més increïble d’organització popular i de desobediència massiva. En un discurs, en clau força local, Sirvent ha remarcat que és als municipis i als moviments socials on rau la força de la gent. La candidata cupaire també ha advertit que en un país “sotmès al 155, no és possible cap agenda social”.

L’economista i membre de Procés Constituent Arcadi Oliveres ha fet autocrítica i ha reconegut que s’han comès alguns errors en el procés independentista: “Ens hem il·lusionat massa. Hem tingut la independència a tocar. Ara toca digerir el procés i millorar-lo”. També ha remarcat que a vegades la independència i el referèndum han “tapat” la definició del país, el qual ha de ser “per descomptat una república, sense exèrcit, protector del medi ambient i cooperativista”. Oliveras també ha demanat “parlar amb altres pobles d’Espanya, perquè ens salvarem nosaltres i els salvarem a ells”.