Avís del govern de Jaume Collboni a l’oposició pocs dies abans que el pressupost del 2024 es torni a sotmetre a votació. El tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, ha advertit a TriasxBCN i Barcelona en Comú que “vincular pressupost i pacte de govern és renunciar a Barcelona”. El grup de Xavier Trias i el d’Ada Colau insisteixen en lligar una cosa amb l’altra després que Collboni hagi anunciat que tornarà a portar els comptes a votació.

En la presentació de les xifres del pressupost -que són molt similars a les de l’expedient que es va retirar a l’octubre per falta de suports-, Jordi Valls s’ha mostrat optimista perquè en la votació de dimarts en una comissió extraordinària els comptes tirin endavant. “No em sembla oportú dibuixar escenaris diferents que no siguin l’aprovació”, ha afirmat el tinent d’alcaldia, que ha assegurat que el govern només preveu l’aprovació per superar la pròrroga pressupostaria vigent.

Soc optimista. Presentem un instrument de transformació de la ciutat. Vincular un pressupost a una entrada de govern pot ser comprensible però és renunciar a Barcelona”
Jordi Valls, tinent d’alcaldia d’Economia

Jordi Valls creu que ara és el moment de Barcelona i no podem esperar més. Per això ha instat a “la capacitat d’acord que hi ha hagut per aprovar grans projectes” amb els grups de l’oposició per poder tramitar ara el pressupost. Pel tinent d’alcaldia, els comptes són “els que necessita la ciutat” i consoliden l’economia, alhora que donen resposta social i garanteixen inversions en habitatge i per combatre la sequera i el canvi climàtic.

La qüestió de confiança, una possibilitat

Si el govern municipal no aconsegueix els suports suficients perquè la Comissió d’Economia extraordinària de la setmana vinent aprovi els comptes, Collboni es pot veure abocat a optar per la via de la qüestió de confiança per tirar endavant el pressupost. És un mecanisme que preveu la Llei orgànica del règim electoral central i que dona la possibilitat als governs en minoria d’aprovar pressupostos si no aconsegueix prou vots a favor.