De només insinuar-ho, Xavier Trias ha passat avui a dir-ho sense embuts: qüestió de confiança. A l'esmorzar d'aquest matí s'hi ha referit fins a tres vegades. És la solució a què es veu empès després d'un període de tempteig amb els grups que ha definit així. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hi ha ocasions que ens trobem que truquem a la gent per reunir-nos i no s'hi posen!" La Comissió d'Economia tombarà aquesta tarda el pressupost en l'aprovació inicial. Trias vol mantenir la mà estesa però es nega a bloquejar l'acció de govern si no troba aliats. Per això presenta la qüestió de confiança com un acte de responsabilitat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "No tinc més solució, no és un atac de xuleria. No és veritat. Ho faig com a última solució. No hi ha ningú a qui li agradi sotmetre's a una moció de confiança, no és divertit. Però jo el que no puc fer és que Barcelona es pari". I com funciona aquest procés? Primer cal que el govern porti a votació el pressupost al plenari vinculat a una qüestió de confiança. Si no s'aproven els comptes, l'oposició té un termini de 30 dies per presentar un govern alternatiu amb majoria i un pressupost. Si no ho aconsegueixen, el pressupost del govern queda automàticament aprovat i l'alcalde, ratificat. Si finalment aquest és l'escenari, serà la primera vegada que Barcelona aprova així un pressupost. Caldrà fixar el calendari del procés, però el govern té clar que vol tenir els comptes a 1 de gener.

Els pressupostos de 2014 han centrat la conferència de l’alcalde en l’esmorzar informatiu del Fòrum Europa Tribuna Catalunya. Xavier Trias ha demanat ajuda a l’oposició municipal per aprovar els comptes i ha estès la mà a totes les formacions. Tot i això, Trias preveu que el projecte no prosperi en la Comissió d’Economia d’aquest dimecres i es guarda una carta a la màniga: la qüestió de confiança. Ha declarat que “tirarem endavant i si ha de ser a partir d’una moció de confiança serà amb una moció de confiança”.

L’alcalde ha matisat que no es tracta de cap “atac de xuleria” i que “a ningú li agrada sotmetre’s a una moció de confiança” però no pot permetre que per l’estira-i-arronsa polític Barcelona s’aturi. Trias ha recordat la necessitat de l’increment en inversió que preveuen els comptes.

El consistori encara no ha definit el calendari per als pressupostos però els volen tenir aprovats des de principis de l’any que ve.

Com funciona la qüestió de confiança?

El camí que seguirà el projecte de pressupostos per a 2014 es decidirà aquesta tarda. Si reben el vistiplau de la comissió, s’obrirà el període d’exposició pública. Posteriorment, es portaran al plenari, en què s’aprovaran definitivament.

La via de la qüestió de confiança comença per portar a votació els comptes vinculats a una qüestió de confiança. Si el pressupost no rep el suport suficient, l’oposició tindrà 30 dies per presentar un govern amb majoria i un projecte econòmic alternatiu. En el cas que els grups municipals no ho aconsegueixin, quedaran aprovats automàticament els pressupostos del govern i l’alcalde serà ratificat.