Aquest serà l'indret en què es concentraran els ultranacionalistes espanyols per commemorar el Dia de la Hispanitat. El Departament d'Interior els ha prohibit ampliar el recorregut de la manifestació, que els duia fins aquí. Per a aquest any, la plataforma La España en Marcha tenia prevista una manifestació des de la plaça de Sants fins a la de Sant Jordi, a Montjuïc. El Departament d'Interior, però, només els ha autoritzat a anar des de la plaça d'Espanya i fins al mateix punt de la muntanya. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Sí que autoritzarem allò que s'ha fet cada any des de l'any, si no m'erro, 83, que és des de la plaça Espanya fins a la plaça Sant Jordi a dalt, a Montjuïc. Amb això entenem que equilibrem l'exercici d'aquets drets: el de la manifestació però en qualsevol cas fem una frontera fina per tal que l'ordre públic pugui ser garantit." La convocatòria havia aixecat crítiques dels veïns i entitats del barri, que fins i tot havien arribat a programar mobilitzacions de rebuig demà i el mateix dissabte. De fet, els veïns encara recorden imatges com aquestes de finals dels 90.... quan independentistes i membres de la ultradreta es concentraven molt a prop.

Com a resposta al portaveu de la CUP, David Fernàndez, el conseller Espadaler ha afirmat que aquest mateix dimecres comunicarà a tots els organitzadors que “aquella manifestació que volia discórrer entre la plaça de Sants i la plaça d’Espanya, no l’autoritzarem”. En canvi, es deixarà, com s’ha fet des de 1983, que els ultres acudeixin des de la plaça d’Espanya fins a la plaça de Sant Jordi, on solen haver-hi parlaments de membres destacats de la dreta més rància. Entre els grups que havien dit que hi assistiran, hi ha la Falange, Alianza Nacional, Nudo Patriota Español i Democracia Nacional, alguns integrants dels quals van participar en l’assalt al Centre Cultural Blanquerna de Madrid durant la Diada. Tres hores abans, veïns i entitats de Sants han convocat una altra manifestació de rebuig a la presència dels feixistes.

Espadaler assegura que ha tingut en compte els informes coincidents fets arribar pels Mossos i per les autoritats locals, tant de la Guàrdia Urbana com de l’Ajuntament. I que s’ha fet un equilibri perquè quedi plenament garantit tant l’exercici del dret de manifestar-se com l’ordre públic. Anteriorment, David Fernàndez ha recordat que el barri de Sants “va aconseguir fa 13 anys aïllar l’extrema dreta a la muntanya de Montjuïc”, i és per això que ha demanat al govern que “no abaixi el llistó perquè les victòries democràtiques no duren per sempre i s’han de mantenir”. Ha afegit que a la CUP “estem a favor de la il·legalització”, com van demanar ahir 20 entitats de Sants: “No sé si és civisme dir que practicaran el terrorisme i que caçaran ‘catalanuflos’.”