La seu de les Nacions Unides ha estat l'última parada d'una gira que ha portat l'alcalde Xavier Trias a promocionar la marca Barcelona per ciutats com Roma o Rabat. En aquest cas, a Nova York, Trias ha participat al fòrum UN Habitat, dirigit per l'exalcalde socialista, Joan Clos. El debat d'enguany ha girat entorn de la capacitat de les ciutats per recuperar-se de catastròfes. Un objectiu que, per Trias, cal forjar des de la prevenció. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Quan construïm, quan fem les coses bé, ho hem de tenir en compte. Jo crec que aquest és l'exercici mental que ha de fer tothom quan dissenya una ciutat, com la dissenyem per tal que no puguin passar segons quines catàstrofes." Trias també ha debatut al voltant de la Mobilitat Humana. Ho ha fet en una reunió d'alt nivell sobre immigració, en què ha ofert la ciutat per celebrar una trobada internacional d'alcaldes per parlar de la qüestió. Aquí ha posat l'exemple de Barcelona, que durant l'última dècada ha vist créixer un 72% la població nascuda a l'estranger. I ha lamentat que els governs locals sovint no tinguin els recursos i les competències necessàries per fer front a la migració global, així com tampoc a altres situacions generades arran de la crisi i que demanen un sobreesforç de l'administració. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Tots hem de saber que aquesta marca Barcelona tan potent, tan potent i d'èxit, coincideix amb gent que ho passa molt malament i per tant, si volem ser genials de debò, hem de donar resposta a aquesta gent que ho passa malament." S'acaba així un viatge, amb què l'alcalde de Barcelona també ha volgut captar noves inversions i reafirmar el pes i la influència de la ciutat.

Davant de representants d’arreu del món, com la comissionada de l’alcaldia de Nova York per a immigració o la comissària europea d’interior, Xavier Trias ha reivindicat el paper de les administracions locals i regionals no només com a prestadores de serveis públics per a tota la població, sinó també com a agents que gestionen l’acollida de les persones que migren. L’alcalde ha posat l’exemple de Barcelona, que durant l’última dècada ha vist com la població nascuda a l’estranger ha crescut en un 72%. Trias ha lamentat que els governs locals sovint no tenen els recursos i les competències per fer front a la immigració, sobretot en aquests moments de crisi econòmica. I ha demanat que se’ls tingui més en compte a l’hora de dissenyar polítiques globals de migracions.

Trias ha ofert la ciutat de Barcelona per acollir un fòrum estratègic d’alcaldes sobre mobilitat humana. La ciutat és seu de l’Institut de Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides (UNU) i del Secretariat Mundial de Ciutats i Governs Locals (CGLU). L’alcalde ha dit als representants d’arreu del món que a Barcelona “podran ser testimoni de com estem construint una ciutat intercultural, orgullosos de la nostra pròpia història, la llengua i el patrimoni cultural, i oberts a noves contribucions estrangeres“.

Ciutats intel·ligents i més segures

En la darrera jornada del viatge oficial, que aquesta setmana l’ha dut a promocionar Barcelona en ciutats com Roma o Rabat, Xavier Trias també ha aprofitat la seva estada a Nova York per intervenir a la sessió inaugural del World Habitat Day, on també han participat el secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, i el director general d’UN-Habitat, Joan Clos.

El tema de la jornada d’enguany era la resiliència de les ciutats, és a dir, la seva capacitat per resistir a tota mena de catàstrofes. Trias ha explicat que Barcelona, com a ciutat mediterrània, no està exposada a grans desastres naturals, però sí a crisis tecnològiques o emergències socials. Per ajudar a evitar-les, Barcelona vol esdevenir un “hub” internacional per a la planificació de ciutats intel·ligents i urbanisme sostenible. L’alcalde de Barcelona ha recordat que la ciutat serà la seu de l’oficina internacional del Disaster Management Programme i acollirà l’oficina de l’Aliança Global de Socis Operadors de l’Aigua (GWOPA).