En el viatge, Trias s’ha reunit amb els alcaldes de Pequín, Los Angeles i Nova York, així com l’exalcalde de Nova York Michael Bloomberg. “A diferència d’altres ocasions, tots m’han preguntat per la consulta”, ha assegurat Trias. “Tothom em diu el mateix: ‘Si això no té valor legal, com pot ser que no us ho deixin fer?'”, ha afegit. L’alcalde ha explicat que els seus homòlegs no veuen cap solució al “conflicte” si es manté una posició “tan tancada”, en referència al Govern espanyol.

Trias creu que el veto al 9-N es fa “de manera il·lògica i sense sentit” perquè “és merament consultiu”. L’alcalde s’ha mostrat favorable a una trobada del president de la Generalitat amb els líders dels partits que van pactar la data i la pregunta de la consulta per “prendre una decisió”. “El president Mas sempre ha dit que no vol fer una il·legalitat”, ha sentenciat Trias.

L’alcalde ha fet aquestes declaracions el dia abans d’un plenari que estarà marcat, en bona part, pel procés sobiranista. Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) presentarà una proposició perquè l’alcalde internacionalitzi la consulta i enviï una carta a alcaldes de diverses ciutats del món explicant-los el cas català. També el PP presenta una proposició en què demana a l’Ajuntament i a l’alcalde que no promoguin cap acte en relació amb la consulta “ateses les resolucions del Tribunal Constitucional”.