El memoràndum d’entesa signat aquest dimecres preveu que les dues ciutats col·laborin en els àmbits de la planificació urbana, el disseny urbà i les “smart cities”. Però l’aspecte més destacat és la convocatòria d’un concurs internacional per aconseguir propostes de projectes d’habitatge social que es durà a terme simultàniament a Barcelona i Nova York.

El concurs, que es convocarà com a molt tard a finals de 2014, vol premiar habitatges assequibles que siguin respectuosos amb el medi ambient i tinguin una alta qualitat arquitectònica. A la ciutat serien una trentena d’habitatges al barri de la Marina del Prat Vermell i a Nova York es construirien a la zona est del barri de Harlem, a Manhattan. El memoràndum de cooperació assegura que l’habitatge assequible és crític per al futur de Nova York i en certa mesura també per a Barcelona, on el trasllat de gent de tot el món “propicia un augment considerable dels preus dels habitatges”.

En la reunió, Xavier Trias ha exposat al seu homòleg nord-americà l’aposta de Barcelona per les ciutats intel·ligents i l’aliança de ciutats, empreses, universitats i centres de recerca liderada per la capital catalana, la City Protocol Society. L’alcalde de Barcelona ha remarcat la importància que les ciutats “treballin juntes per dissenyar polítiques locals per fer front als desafiaments locals”. L’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, ha remarcat el fort compromís de justícia social de les dues ciutats, “des d’aquí compartim aquest somni social de Barcelona”, ha dit.