JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Que l'alcalde de Barcelona es dirigeixi a totes les capitals d'estat d'Europa, a les ciutats amb què ens hem agermanat, i a les 1000 ciutats més influents del món. Que els enviï una carta d'alcalde a alcalde per explicar quin és el cas de Barcelona i de Catalunya, que és el que estem fent, que el que volem és votar, que el que volem és decidir, que creiem que això està perfectament legitimat. Quan tu ho expliques internacionalment tothom ho entén. De fet, el que ningú no entén és la posició del Govern espanyol. Hem vist que no és més que una peça del poder del govern central, que li diu que això és il·legal, 'és il·legal i ara us recorro al Constitucional' i el Tribunal diu 'ho suspenc cautelarment'. En comptes de ser l'organisme que és referent de si és legal o il·legal, fa el que diu el Govern, per això la seva credibilitat és nul·la. És un pressupost que és bo pactar-lo entre tots, perquè no sabem qui manarà d'aquí a mig any o nou mesos. Per tant, és fotut que qui guanyi es trobi amb uns pressupostos que són contraris al que ell pensa. Des del meu criteri, aquests són uns pressupostos que s'hauria de fer un esforç per pactar-los entre tots, perquè sigui qui sigui el que guanyi, tingui un cert marge de maniobra durant el primer mig any del seu govern. Si no, perd pràcticament mig any."

Jordi Portabella ha anunciat que demanarà a Xavier Trias que, com a alcalde, ajudi a internacionalitzar el procés sobiranista escrivint una carta “d’alcalde a alcalde” als màxims representants de les les capitals d’estat d’Europa, les ciutats agermanades i les 100 metròpoli més influents, per difondre el cas de Barcelona i de Catalunya al món, per explicar “el que estem fent, que volem votar, que volem decidir, i que creiem que això està perfectament legitimat”. Portabella formalitzarà aquesta demanda al pròxim plenari municipal, el 3 d’octubre, en què espera trobar el suport dels grups municipals per tirar-la endavant.

“La credibilitat del TC és nul·la”

Sobre la suspensió del decret i la llei de consultes, Portabella ha assegurat que el Tribunal Constitucional (TC) actua sempre en funció del que dicta el govern central: “No és més que una peça del poder del govern central, que li diu que això és il·legal”. En aquest sentit, ha afirmat que “la credibilitat del TC és nul·la perquè fa el que li diu el Govern”.

“Fer un esforç per pactar entre tots els pressupostos”

Amb la vista posada en les eleccions municipals de maig de 2015, el líder d’ERC-Dcat+Rcat, Jordi ha assegurat que ara la prioritat és acordar els pressupostos amb tots els grups. “S’hauria de fer un esforç per pactar-los entre tots, perquè sigui qui sigui el que guanyi, tingui un cert marge de maniobra durant el primer mig any del seu govern, si no perd pràcticament mig any.” Portabella ha afirmat que seria “fotut” que qui guanyi les pròximes eleccions arrenqui el mandat amb uns pressupostos als quals no ha donat suport.