XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Des del primer dia jo li he dit al conseller: 'Les imatges que jo he vist, no les vull veure a Barcelona'." "Si que és veritat que passen algunes coses puntuals que han de fer meditar i pensar si tot s'està fent bé. // Jo tinc la meva responsabilitat d'exigir que la seguretat a la ciutat funciona, que hi hagi una bona coordinació d'aquesta seguretat, que quan es produeixin fets com aquests s'aclareixin i es busquin responsabilitats i hi hagi la màxima exigència, que això és el que li demano jo al conseller. I després, qui ha de prendre les decisions, cadascú ha de prendre les seves: jo respecte a la Guàrdia Urbana; el conseller, respecte als Mossos d'Esquadra."

Trias ha deixat clar que cal prendre decisions, però que no li correspon fer-ho, perquè no es tracta de la Guàrdia Urbana, sinó als responsables del Departament d’Interior de la Generalitat. “Hem de ser exigents però també prudents i responsables”, ha dit l’alcalde, que demana que la polèmica actuació dels Mossos d’Esquadra el 5 d’octubre passat al carrer de l’Aurora no s’extrapoli per posar en dubte la feina de tot el cos policial arreu de la ciutat i a tot Catalunya. Xavier Trias també ha recordat que a Ciutat Vella està baixant el nombre de delictes comesos, en part per la bona coordinació policial, encara que això no pugui servir tampoc d’excusa per “permetre que hi passin determinades coses”.

Convocada la Comissió de Seguretat

En resposta a la petició de tots els grups de l’oposició perquè es convoqués urgentment el Consell de Seguretat Urbana, l’alcalde ha anunciat que els grups polítics podran parlar-ne entre aquesta setmana i la vinent en una sessió extraordinària de la Comissió de Seguretat del plenari. El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha demanat a la presidenta d’aquesta comissió, la regidora Míriam Casanova, que la reunió es convoqui al més aviat possible d’acord amb els portaveus dels grups.

L’empresari Juan Andrés Benítez va ser detingut el 5 d’octubre pels Mossos d’Esquadra al carrer de l’Aurora. Les imatges enregistrades per diversos veïns han mostrat que els agents van colpejar Benítez un cop ja el tenien reduït a terra i, d’acord amb això i als diversos testimonis, la jutgessa que investiga el cas ha imputant els vuit agents que van participar a la detenció. Juan Andrés Benítez va morir la matinada del 6 d’octubre a l’Hospital Clínic.