38 dies després dels fets, els vuit agents que, segons la jutgessa, van intervenir de manera directa en la reducció de Juan Andrés Benítez compareixeran en seu judicial. Ho faran en qualitat d'imputats per quatre delictes. Un contra la vida o integritat física, un altre contra la integritat moral i dos més per obstrucció a la justícia i coaccions. Aquests dos últims els podrien haver comès en demanar a una testimoni que esborrés els vídeos que havia gravat. Aquesta és la conclusió a què ha arribat la instructora, després d'escoltar 11 testimonis i analitzar també els vídeos gravats, els primers resultats de l'autòpsia i l'informe elaborat per la Policia Nacional. Tot plegat, ha obligat el Departament d'Interior a moure fitxa. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "En coherència amb el que vam expressar dijous, nosaltres prenem una mesura cautelar, perquè no pot ser d'una altra manera, de suspensió de funcions dels vuit agents que han estat imputats, atès que la imputació dels delictes, tot i que ara queda per davant totes les garanties processals, quedi molt clar, però els delictes que se'ls imputen són greus." D'aquesta manera, Interior compleix l'anunci que va fer la setmana passada, quan va assegurar que prendria mesures contra els agents si se'ls imputava en el cas. En la mateixa compareixeça, Espadaler va posar en dubte l'informe elaborat per la Policia Nacional, un text que avui ha defensat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior "Estoy seguro de que el informe que ha elaborado el Cuerpo Nacional de Policía como policia judicial no debía ser muy mal informe, a la vista de esta decisión policial." La jutgessa, en canvi, ha desimputat l'home amb qui Juan Andrés Benítez s'estava barallant abans que arribessin els Mossos. Considera que l'home va cometre només una falta de lesions, ja que, segons els testimonis, després de la batussa la víctima no tenia cap ferida visible. Només una persona ha contradit aquesta versió i sosté que tenia sang a diverses parts del cos.

La titular del Jutjat d’Instrucció número 20 argumenta en l’escrit que els agents no només van realitzar una maniobra de reducció. Les imatges dels fets enregistrades pels veïns i tots els testimonis coincideixen que Juan Andrés Benítez va rebre cops de peu i de puny un cop ja era a terra immobilitzat. Per aquest motiu, la jutgessa considera que els mossos podrien haver comès delictes contra la vida i la integritat moral, a més de coaccions i obstrucció a la justícia.

La jutgessa també ha decidit treure la imputació a l’únic detingut que era a la presó fins al moment, que és la persona que es va barallar amb Benítez abans que vinguessin els mossos.

La jutge dóna per bona la versió dels veïns

L’informe de la Policia Nacional, que és el cos que la jutge va decidir que actués com a policia judicial en aquest cas, va dictaminar la setmana passada que els mossos d’esquadra van colpejar Juan Andrés Benítez amb una arma extensible un cop ja el tenien reduït a terra. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va dir la setmana passada, basant-se en la investigació interna que també han obert els Mossos d’Esquadra sobre el cas, que les imatges enregistrades no permetien “concloure que hi hagi hagut una mala praxi policial”, perquè els cops al detingut podrien haver estat justificats per reduir-lo si en cap moment s’haguessin adreçat contra el seu cap.

Els testimonis de la detenció també van declarar la setmana passada davant del jutge que els mossos van intentar esborrar la taca de sang que Benítez va deixar sobre el carrer abocant-hi una ampolla d’aigua. I diversos veïns asseguren que els mossos d’esquadra els van demanar les imatges que havien enregistrat de la detenció. Juan Andrés Benítez, empresari del Gaixample, va morir el 6 d’octubre passat a l’Hospital Clínic hores després de la detenció.

D’altra banda, el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha defensat la feina de la Policia Nacional, i ha afirmat que la imputació dels agents ha donat credibilitat a la investigació. Aquestes afirmacions arriben després que la conselleria d’Interior posés en dubte l’informe elaborat per la policia estatal.