Iniciativa és qui més pressió ha posat al govern amb un ultimàtum. El grup municipal vol que en 48 hores l'alcalde convoqui el Consell de Seguretat. Si no ho fa, demanarà una comissió de seguretat extraordinària per debatre el cas. Ricard Gomà assegura que les últimes actuacions de mossos al Raval són un factor d'inquietud al barri i reclama que Trias es posicioni. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Perquè sinó l'alternativa és que l'alcalde segueixi en silenci i que no hi hagi cap mena de debat polític a la ciutat sobre la mort d'un home al Raval després de ser colpejat pels Mossos? És inverseblant." També Unitat per Barcelona vol de forma urgent el Consell de Seguretat, un òrgan en què hi ha representats govern, oposició, cossos policials i entitats. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Considerem que és urgent que aquest Consell de Seguretat es convoqui i creiem que al llarg d'aquesta setmana hauríem de trobar temps per poder-lo convocar i assistir". El PSC confia que el govern acabarà convocant el Consell. Com Iniciativa, Jordi Martí diu que els preocupa com funciona la comissaria de Mossos del Raval. El líder dels socialistes retreu a l'alcalde que faci silenci sobre els fets. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "L'única cosa que tingui a dir és que ell no es posarà en aquest 'lio'. Quan hi ha la mort d'un ciutadà és un tema que ha de preocupar, ha d'ocupar". El PP veu oportunisme en algunes declaracions de l'oposició, però alerta que els fets del Raval han obert una crisi de seguretat i autoritat a la ciutat. Per això reclama rapidesa a la justícia i suport de les administracions a la policia. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Jo no faré oportunisme polític a costa de la policia. Vull expressar el meu suport als Mossos d'Esquadra. I si hi ha hagut un excés policial que la justícia actui amb absoluta contundència i exemplaritat contra aquests agents". Fernández Díaz no creu que les comissaries siguin problemàtiques sinó alguns barris.

El grup més exigent amb el govern ha estat ICV-EUiA, que ha posat un ultimàtum de 48 hores a l’alcalde perquè convoqui el Consell de Seguretat Urbana. Si no ho fa, el líder de la coalició, Ricard Gomà, ha dit que demanaran una Comissió de Seguretat extraordinària amb l’ajuda d’altres grups. “No podem esperar més”, ha dit Gomà, que demana a Trias posar tota la informació del cas al serveis dels grups i garantia de debat polític. Iniciativa considera que les últimes actuacions dels Mossos al Raval, com ara la detenció de Juan Andrés Benítez, que hores després va morir a l’hospital, han generat “un factor d’inquietud al barri”.

Després que aquest dilluns la regidora del PSC, Assumpta Escarp, demanés que la reunió del Consell de Seguretat es fes amb caràcter d’urgència, avui ha estat el president del Grup Municipal, Jordi Martí, qui l’ha reclamat. “És del tot censurable i vergonyós el silenci de l’alcalde sobre aquestes qüestions”, ha dit Martí, que també s’ha mostrat “preocupat” pel funcionament de la comissaria dels Mossos a Ciutat Vella. “Han demostrat poca professionalitat i un nivell de dubte que cal aclarir”, ha sentenciat el líder del PSC, que ha demanat a Trias que posi en marxa “tots els mecanismes per revertir la situació d’alarma social que hi ha a la ciutat en temes de seguretat”.

Pel PP, en canvi, els fets del Raval i la recent detenció frustrada d’un home al Turó de la Peira han obert la porta a una “crisi de seguretat i autoritat a la ciutat”. Alberto Fernández Díaz ha censurat “l’oportunisme polític” que veu en alguns líders de l’oposició, i ha mostrat el ple suport a la policia catalana. Ara bé, reclama a la justícia que actuï “amb absoluta contundència i exemplaritat” contra els agents implicats en la detenció polèmica del Raval. En resposta a les declaracions de Martí i Gomà sobre la comissaria de Ciutat Vella, el líder del PP ha assegurat que “les comissaries no són problemàtiques sinó alguns barris pels delinqüents que hi ha”.

Des d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), el president del Grup Municipal, Jordi Portabella, també ha reclamat amb urgència la convocatòria del Consell de Seguretat Urbana. El líder republicà confia que es pugui celebrar la reunió aquesta mateixa setmana. Portabella vol que s’hi donin explicacions sobre l’actuació policial al Raval.