El president de la Generalitat, Quim Torra, juntament amb el vicepresident, Pere Aragonès, ha comparegut aquest dissabte al migdia al Palau de la Generalitat per reclamar una reunió urgent amb el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per iniciar un procés de diàleg per resoldre el conflicte amb una sortida política. “Instem el president del Govern espanyol en funcions, a fixar, avui mateix un dia i una hora per seure en una taula de negociació sense condicions” ha sentenciat Quim Torra, després dels greus incidents registrats en els últims dies arreu del país.

Després de la reunió, Quim Torra ha trucat el cap del govern espanyol en funcions. Segons ha pogut saber ACN, la secretaria del Govern s’ha posat en contacte amb la Moncloa, que 20 minuts després ha respost que Sánchez “no s’hi pot posar”. Des de l’executiu espanyol han emplaçat Torra a una conversa posterior, sense concretar-ne l’hora. A Palau no han tornat a rebre cap notícia nova des d’aleshores.

“L’independentisme mai ha tingut la violència com a bandera”

“Cap forma de violència ens representa. Ens representa la democràcia”. D’aquesta manera Torra ha aprofitat la compareixença per recordar que per ells l’independentisme mai ha tingut la violència com a bandera.

A més, el vicepresident, Pere Aragonès, ha demanat al Ministeri de l’Interior en funcions que “faci actuar la seva policia a Catalunya amb criteris de proporcionalitat” i ha lamentat els ferits d’aquests últims dies, a qui ha desitjat una recuperació ràpida. Cal recordar que aquest dissabte al matí, el conseller Buch s’ha reunit amb el ministre Grande-Marlaska, tots dos responsables de les forces policials en els seus respectius governs.

La compareixença ha arribat després d’una reunió al Palau de la Generalitat, amb els alcaldes de tres províncies de Catalunya arran dels incidents registrats en els últims dies arreu del país. A la reunió hi ha participat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el de Lleida, Miquel Pueyo, i el de Tarragona, Pau Ricomà.

Absència de l’alcaldessa Ada Colau

Malgrat que en un primer moment s’havia anunciat la compareixença de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, finalment no ha assistit a la reunió convocada pel president de la Generalitat. Des de fonts del consistori, afirmen que l’alcaldessa no hi ha anat perquè ha sabut que es convocava a través dels mitjans. Afegeixen que Colau no té cap inconvenient per assistir en reunions per trobar solucions, i recorden que dijous ja va assistir a una trobada al Palau de la Generalitat.

Des de l’Ajuntament asseguren que Colau ja va expressar aquest divendres al vicepresident, Pere Aragonès, la necessitat de fer una convocatòria amplia i unitària amb la participació de les institucions i societat civil. En aquest sentit, l’entorn de l’alcaldessa assegura que s’està treballant perquè això sigui possible.

Aquest dissabte al matí, Colau ha assistit al Centre de Coordinació Municipal, on ha posat en relleu la feina dels serveis municipals perquè la ciutat continuï funcionant amb normalitat tenint en compte els incidents que es viuen cada nit. “Això no pot seguir així. Barcelona no s’ho mereix”.